«Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης» του Μότσαρτ στο θέατρο «Ολύμπια» του Δήμου Αθηναίων (video)

Κορυφαία πρόταση της φετινής σεζόν στο θέατρο «Ολύμπια», το οποίο μετά από την Εθνική Λυρική Σκηνή ανέλαβε ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, είναι ο «Ιδομενέας» του Μότσαρτ, με τη Εθνική Συμφωνική της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, την χορωδία του Δήμου Αθηναίων και εκλεκτούς ερμηνευτές.

Η κάμερα της ΕΡΤ βρέθηκε στην γενική δοκιμή της παράστασης που έχει πρεμιέρα το Σάββατο 26 Μαρτίου.

Το έργο

Στον αρχαίο ελληνικό μύθο του βασιλιά της Κρήτης Ιδομενέα βασίζεται η όπερα πού έγραψε ο Μότσαρτ το 1781, μόλις 25 χρόνων. Επιστρέφοντας στον τόπο του μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου, το καράβι του πέφτει σε τρομερή φουρτούνα. Ο Ιδομενέας ορκίζεται στον Ποσειδώνα, αν τον σώσει, να θυσιάσει το πρώτο πλάσμα που θα συναντήσει στην ξηρά. Μόνο που αυτός θα είναι ο γιος του, ο Ιδαμάντης.

Η πλοκή της όπερας είναι περιπετειώδης αφού εκτός από το τραγικό δίλημμα του πατέρα, τίθεται και το ζήτημα του απαγορευμένου έρωτα του γιου του με την αιχμάλωτη κόρη του Πρίαμου, την Ίλια.

«Εγώ θα χαρακτήριζα τη γραφή του Μότσαρτ σ’ αυτό το έργο επαναστατική γιατί προχωράει πολύ μπροστά. Έχουμε μία μουσική που στην ουσία περικλείει μέσα της όλα τα μετέπειτα δημιουργήματα του Μότσαρτ, τον Ντον Τζοβάνι, τον Μαγικό Αυλό, το Ρέκβιεμ» λέει ο μαέστρος και σκηνοθέτης Γιώργος Πέτρου.

Τον Ιδομενέα ερμηνεύει ο ταλαντούχος Πολωνός τενόρος Κrystian Adam και τον Ιδαμάντη η Μαίρη-Έλεν Νέζη.

Η παράσταση παρουσιάζεται στο «Ολύμπια» στις 26, 28 30 Μαρτίου και 1η Απριλίου

*Για περισσότερα από 50 χρόνια το Ολύμπια στην οδό Ακαδημίας υπήρξε το μοναδικό θέατρο όπερας στη χώρα μας. Τώρα που η Εθνική Λυρική Σκηνή λειτουργεί στο ΚΠΙΣΝ, το Ολύμπια ανέλαβε ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων με την φιλοδοξία να καταστεί βασικός πόλος ενδιαφέροντος για συναυλίες και μουσικές παραστάσεις στο κέντρο της πόλης.

Ρεπορτάζ: Ματίνα Καλτάκη

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr