Σε ελεγκτικό κλοιό ιδιοκτήτες ακινήτων για «κουρεμένα» ενοίκια

Δηλώσεις «κουρεμένων» ενοικίων με μπλεγμένα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, αδικαιολόγητες αυξήσεις μισθωμάτων εν μέσω πανδημίας, διαδοχικές υπεκμισθώσεις και πολλαπλές αιτήσεις για το ίδιο ακίνητο ερευνά ειδική ομάδα ελεγκτών της ΑΑΔΕ.

Στο στόχαστρο των φορο-ελεγκτών βρίσκονται κυρίως οι ιδιοκτήτες ακινήτων που «φούσκωσαν» τα ενοίκια την περίοδο της πανδημίας με στόχο να εμφανίσουν μεγαλύτερες απώλειες και έτσι να λάβουν αυξημένη αποζημίωση από το κράτος. Παράλληλα οι έλεγχοι επιχειρούν να «ξετυλίξουν το κουβάρι» με λανθασμένες ή ελλιπείς δηλώσεις Covid προκειμένου να καταβληθούν οι προβλεπόμενες ενισχύσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εδώ και πολλούς μήνες «περιμένουν στην ουρά».

Ειδική ομάδα που συστάθηκε στην ΑΑΔΕ ερευνά περίπου 24.000 περιπτώσεις «κουρεμένων» ενοικίων οι οποίες αποδείχθηκαν οι πιο δύσκολες για να εκκαθαριστούν και να αποζημιωθούν οι φορολογούμενοι.

Οι έλεγχοι

Ειδικότερα οι έλεγχοι επικεντρώνονται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

– Αδικαιολόγητες αυξήσεις μισθωμάτων κατά την περίοδο της πανδημίας με στόχο την είσπραξη μεγαλύτερης αποζημίωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν περιπτώσεις που το ενοίκιο από τα 700 ευρώ μηνιαίως εκτοξεύτηκε στα 1.600 ευρώ το μήνα χωρίς καμία επίπτωση στον ενοικιαστή ο οποίος ως πληττόμενος είχε πλήρη απαλλαγή από το ενοίκιο. Με αυτό το τρόπο, όμως ο εκμισθωτής έλαβε από το κράτος 1.280 ευρώ αποζημίωση, δηλαδή το 80% των 1.600 ευρώ ενώ θα έπρεπε να αποζημιωθεί με 560 ευρώ (το 80% των 700 ευρώ).

– Πολλαπλές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας ή πολλαπλές δηλώσεις Covid για την ίδια περίοδο ή και από πολλαπλούς μισθωτές), στις οποίες δεν ταυτοποιούνται τα ακίνητα.

– Εκμισθούμενα ακίνητα που δεν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα εμπράγματα δικαιώματα. Διενεργείται έλεγχος των αντίστοιχων νομιμοποιητικών εγγράφων που αποδεικνύουν την έννομη σχέση του εκμισθωτή με το ακίνητο.

– Αναπροσαρμογές του μισθώματος που δεν αποτυπώνονται με τροποποίηση της μίσθωσης, αλλά με αναγραφή στις «Σημειώσεις» της αρχικής μίσθωσης.

– Αλυσίδες διαδοχικών υπεκμισθώσεων ή/και πολλαπλών ακινήτων.

Χωρίς ΙΒΑΝ

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έδειξαν ότι 19.000 περίπου ΑΦΜ δεν έχουν καταχωρημένο αριθμό IBAN για να κατατεθεί το αναλογούν ποσό στον λογαριασμό τους. Για τις περιπτώσεις αυτές, θα αποσταλούν εκ νέου μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας χθες σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, δήλωσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε, οι συγκριτικά λίγες περιπτώσεις εκκρεμοτήτων που απομένουν, να τακτοποιηθούν στο επόμενο διάστημα, κατόπιν της επεξεργασίας που απαιτείται για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, σχεδιάζεται η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα και να αυτοματοποιηθεί περαιτέρω η τήρηση των δεδομένων στην ΑΑΔΕ σχετικά με την ιδιοκτησία και διαχείριση των ακινήτων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί για τα «κουρεμένα» ενοίκια τα ακόλουθα ποσά:

– Για την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020, ποσό 63,5 εκατ. ευρώ, σε 269.284 ΑΦΜ, μέσω συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ).

– Για την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021, 756,5 εκατ. ευρώ, σε 359.590 δικαιούχους, με απευθείας καταβολή στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Συνολικά, μέσω συμψηφισμών και καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς, έχουν καταβληθεί 820 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω αντιστοιχούν στο 95% του συνόλου των περίπου 470.000 μισθωτηρίων, βάσει των οποίων υποβλήθηκαν συνολικά 2.626.000 δηλώσεις αποζημιώσεων ιδιοκτητών κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021.

Πηγή: ΟΤ

Αφήστε μια απάντηση