Ταμείο Ανάκαμψης: “Πράσινο φως” από την Κομισιόν για τα πρώτα 3,6 δισ. ευρώ

Το πράσινο φως πριν την τελική έγκριση στο πρώτο αίτημα πληρωμής, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, το οποίο υπέβαλε η Ελλάδα διά του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, έδωσε σήμερα Δευτέρα 28/2 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Με μήνυμά της στα ελληνικά, μέσω twitter, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να λάβει την πρώτη της πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Επιτροπής στο μήνυμά της αναφέρει τα εξής:

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να λάβει την πρώτη της πληρωμή στο πλαίσιο του NextGenerationEU. Μόλις τα κράτη-μέλη της ΕΕ το εγκρίνουν, η Ελλάδα θα λάβει αυτή την πρώτη πληρωμή των 3,6 δισ. ευρώ».

Το αίτημα υποβλήθηκε από την Ελλάδα στις 29 Δεκεμβρίου 2021, βάσει της επίτευξης των 15 ορόσημων που επιλέχθηκαν από απόφασης εφαρμογής του Συμβουλίου για την πρώτη δόση. Αυτά τα ορόσημα καλύπτουν τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, της ηλεκτρικής κινητικότητας, της διαχείρισης των αποβλήτων, της αγοράς εργασίας, της φορολογίας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της υγειονομικής περίθαλψης, των δημόσιων μεταφορών, καθώς και του συστήματος ελέγχου για την εφαρμογή του RRF στην Ελλάδα.

Η Επιτροπή έστειλε τώρα τη θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της εκπλήρωσης των ορόσημων της Ελλάδας που απαιτούνται για την πρώτη αυτή πληρωμή στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή (EFC), ζητώντας τη γνώμη της. Η γνώμη της EFC, που πρέπει να παραδοθεί εντός τεσσάρων εβδομάδων, θα ληφθεί υπόψη κατά την τελική αξιολόγηση της Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι, με την έγκριση καταβολής των € 3,6 δισεκατομμυρίων η Ελλάδα θα έχει λάβει € 7,6 δισεκατομμύρια από το σύνολο των € 30,5 δισεκατομμυρίων που της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το οποίο η χώρα θα χρηματοδοτηθεί με € 17,77 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και € 12,73 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση