Ουκρανία: «2+1» κινήσεις της κυβέρνησης για ενεργειακό κόστος και επάρκεια

Δύο κινήσεις κάνει η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκοντας να αντιμετωπίσει το ενεργειακό κόστος που πυροδοτεί ο πόλεμος στην Ουκρανία ενώ ταυτόχρονα είναι έτοιμη να θέσει σε πλήρη ετοιμότητα και το “Plan B” για την ενεργειακή επάρκεια στην περίπτωση που οι κυρώσεις της Ε.Ε. πλήξουν τις συναλλαγές με τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Ενιαίο ευρωπαϊκό ταμείο
Η πρώτη έχει να κάνει με την παρουσίαση και προώθηση της πρότασης που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα παρέχει στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τις ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Η κίνηση αυτή θα εκδηλωθεί σήμερα στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που συνεδριάζει εκτάκτως στις Βρυξέλλες. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Κώστας Σκρέκας και αναμένεται να εξειδικεύσει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη που έκανε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της Ε.Ε. για τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων απέναντι στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει τη συγκέντρωση πόρων συνολικού ύψους 100 δις. ευρώ για την οικονομική στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών. Οι πόροι αυτοί μπορούν να συγκεντρωθούν από την αξιοποίηση 1,2 επιπρόσθετων δικαιωμάτων του Αποθεματικού Σταθεροποίησης της Αγοράς (Market Stability Reserve) του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών. Στη χώρα μας αντιστοιχούν περί τα 2 δις. ευρώ. Αυτοί οι πόροι θα προστεθούν στα επιπλέον 2 δις. ευρώ που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση να διαθέσει από τα εθνικά δικαιώματα εκπομπών ρύπων.

Επιδοτήσεις Μαρτίου

Η δεύτερη κίνηση αφορά στη χορήγηση των επιδοτήσεων του Μαρτίου για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Πηγές κάνουν λόγο για ένα πακέτο ενισχύσεων ύψους 350 εκ. ευρώ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι έτοιμη να χορηγήσει και τις επιδοτήσεις του Μαρτίου στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Εντός των επόμενων ημερών θα υπογραφούν οι σχετικές αποφάσεις που θα προβλέπουν ενισχύσεις συνολικού ύψους περίπου 350 εκ. ευρώ, όσο δηλαδή ήταν και το πακέτο του Φεβρουαρίου. Η μέση τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος θα κλείσει ελαφρώς χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα.

«Plan B» για ενεργειακή επάρκεια

Στο μέτωπο της ενεργειακής επάρκειας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με την Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων έχει έτοιμο το plan B σε περίπτωση που οι κυρώσεις της Ε.Ε. με τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT προκαλέσουν τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου. Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο εφοδιασμός του ελληνικού συστήματος θα γίνεται με φυσικό αέριο από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσα και τον αγωγό TAP.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, ενώ το χτίσιμο διαχρονικά ισχυρών διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων της Ελλάδας με ΗΠΑ, Κατάρ και Αλγερία θα επιτρέψουν την προμήθεια επιπλέον φορτίων LNG στην περίπτωση που διακοπεί η παροχή ρωσικού αερίου στη χώρα μας. Σε ό,τι αφορά το χρόνο αναπλήρωσης ποσοτήτων LNG πηγές σημειώνουν ότι ένα φορτίο για να φτάσει στο νησάκι απέναντι από τα Μέγαρα και εκφορτώσει τις ποσότητες υγροποιημένου αερίου χρειάζεται περί τις 5 με 7 ημέρες.

Επιπλέον είναι σε ετοιμότητα και η λειτουργία λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, υδροηλεκτρικών σταθμών αλλά και εργοστασίων φυσικού αερίου που έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας και με ντίζελ.

Πηγή: ΟΤ

Αφήστε μια απάντηση