Β. Κοψαχείλης: Ο πόλεμος που αλλάζει την Ευρώπη (video)

Στις εξελίξεις που έχουν προκύψει από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Βασίλης Κοψαχείλης, διεθνολόγος – γεωστρατηγικός αναλυτής.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να υπάρξει ένας συντονισμός μεταξύ ΗΠΑ και Μόσχας με κοινό αντίπαλο το Πεκίνο.

Με τις τελευταίες εξελίξεις αυτός ο σχεδιασμός έχει ανατραπεί και δίνεται τεράστιο περιθώριο στην Κίνα να ξεδιπλώσει τη δικιά της στρατηγική.

Μία εξήγηση που δίνω εγώ είναι ότι τα καθεστώτα στη Ρωσία και την Κίνα δεν είναι φιλελεύθερα – δημοκρατικά, ήθελαν πάντα να ελέγχουν τις εξελίξεις στις χώρες τους και πάντα ήταν καχύποπτα σε θέματα παγκοσμιοποίησης και αλληλεξάρτησης των οικονομιών τους με τις δυτικές κοινωνίες.

Ενδεχομένως επειδή έβλεπε ότι μεσοπρόθεσμα χάνεται ο πολιτικός και οικονομικός έλεγχος από το Κρεμλίνο, ίσως να επεδίωκε αυτό το σπάσιμο για να δημιουργηθούν οι νέες διαχωριστικές γραμμές.

Η Ευρώπη είναι εξαρτώμενη και από το φυσικό αέριο και από άλλα ζητήματα, η Κίνα είναι πολύ επιφυλακτική απέναντι στη Μόσχα. Ο αγωγός που ανακοινώθηκε πριν από μέρες, από τη Σαχαλίνη, είναι μικρός αγωγός για 10δις κυβικά μέτρα αέριο, δεν φτάνει ούτε για μία βιομηχανική ζώνη της Κίνας. Η Κίνα δεν θέλει να εξαρτηθεί ενεργειακά από τη Μόσχα γιατί ξέρει ότι θα το βρει μπροστά της».

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση