Προσδοκώντας ανάσταση νεκρών και ζωή του μέλλοντος αιώνος

Η ελπίδα πεθαίνει, όχι τελευταία, αλλά καμιά φορά αφού πεθάνει ο άνθρωπος. Εδώ και πολλές δεκαετίες, οι επιστήμονες της λεγόμενης κρυογονικής προσπαθούν να κάνουν το αδύνατον: να διατηρήσουν το νεκρό σώμα ώστε να το… αναστήσουν κάποια στιγμή.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου μιλούν για ένα εκ των τριών – δύο στις ΗΠΑ και ένα στη Ρωσία – ινστιτούτων στον κόσμο, το οποίο «φιλοξενεί» στις εγκαταστάσεις του στην Αριζόνα περίπου 200 σορούς ή κεφάλια ανθρώπων που εξεδήμησαν εις Κύριον.

Παρότι η ιατρική κοινότητα δεν αποδέχεται στους κόλπους της την κρυογονική και οι θεωρητικοί της ηθικής και της βιοηθικής εγείρουν ισχυρά αντεπιχειρήματα, οι αντίστοιχοι επιστήμονες συνεχίζουν τα πειράματά τους, παρέχοντας μία – ως τώρα φρούδα – ελπίδα επαναφοράς στη ζωή.

Όπως ήταν ίσως αναμενόμενο, δεν έχουν λείψει και τα προβλήματα με αυτά τα ινστιτούτα. Μάλιστα, περίπου 12 χρόνια νωρίτερα, Ρωσίδα πρώην πρόεδρος ινστιτούτου κρυογονικής έκλεψε περί τις 80 σορούς από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας που διατηρούσε με τον πρώην συνεταίρο της. Συνελήφθη με το φορτηγό που τις μετέφερε. Στις ΗΠΑ, πάλι, αντίστοιχο ινστιτούτο κατηγορήθηκε από επιγόνους νεκρών και από πρώην υπαλλήλους του ινστιτούτου για αθέτηση συμβολαίου και αμφιλεγόμενες πρακτικές.

Τα στάδια της… ανάστασης

Οι επιστήμονες της κρυογονικής βασίζονται στην άποψη ότι ο θάνατος δεν επέρχεται στη στιγμή που σταματάει η καρδιά, αλλά είναι μία διαδικασία που κρατάει κάποιες ώρες. Σε αυτό το διάστημα, αρχίζουν την προετοιμασία του σώματος για την κατάψυξή του στους -196 βαθμούς Κελσίου με υγρό άζωτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία έχει διάφορα στάδια: μετά τον νόμιμο θάνατο του ανθρώπου, το σώμα του, με ειδικό μηχάνημα στην καρδιά και τους πνεύμονες, παρέχει τεχνητή αναπνοή, ενώ η σορός βρίσκεται ήδη στον πάγο, προσπαθώντας να φτάσει τους περίπου -130 βαθμούς. Στο μεταξύ, χορηγείται με ένεση στη σορό φάρμακο που αραιώνει το αίμα, ενώ λίγο αργότερα αφαιρούνται όλα τα υγρά, που αντικαθιστώνται με «ανθρώπινο αντιψυκτικό». Τέλος, το σώμα ή όποιο άλλο όργανο τοποθετείται στους -196 βαθμούς Κελσίου σε ειδικό θάλαμο με υγρό άζωτο.

Και περιμένει την… ανάστασή του

Τι σημαίνει όμως ανάσταση; Η κρυογονική είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο – κανείς ακόμη δεν γνωρίζει πώς θα καταφέρει ο νεκρός να επανέλθει στην προτεραία κατάσταση. Ωστόσο, η ελπίδα είναι πάντοτε ελπίδα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το παράδειγμα που επικαλούνται όσοι προσφέρουν την κρυογονική είναι ότι, αν ανακαλυφθεί το φάρμακο κατά του καρκίνου, τότε ίσως, αν κατορθώσουν να επαναφέρουν έναν νεκρό, να του χορηγήσουν το φάρμακο για την ασθένεια από την οποία «έφυγε» από τον μάταιο τούτο κόσμο.

Το κόστος πάντως στις ΗΠΑ ανέρχεται στις 200.000 δολάρια, εάν πρόκειται για ολόκληρο το σώμα, ή στις 80.000 δολάρια, εάν πρόκειται για τον εγκέφαλο. Στη Ρωσία, σύμφωνα με διεθνή ρεπορτάζ, η οικεία εταιρεία προσφέρει κρυογονική με 36.000 και 18.000 δολάρια αντιστοίχως.

Στο Netflix, πάντως, το ντοκιμαντέρ «Hope Frozen» προσπαθεί να καταυγάσει την προσώρας σκοτεινή αυτή επιστήμη της κρυογονικής…

Επιμέλεια Δημήτρης Αθηνάκης

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση