Ο απολογισμός της τριήμερης σύγκρουσης στη Βουλή – Η αποτίμηση των κομμάτων και η καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας

Το έναυσμα μίας περιόδου σκληρής αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης σηματοδότησε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας αντάλλαξαν, σε σκηνικό Ολομέλειας, ευθείες βολές, οριοθετώντας παράλληλα, το πεδίο της στρατηγικής τους για το επόμενο διάστημα.

«Τι ακριβώς ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ; Να καταδικαστεί εν μέσω πανδημίας μια εκλεγμένη κυβέρνηση 31 μηνών, επιτυχιών ή λιγότερων επιτυχημένων αποτελεσμάτων, για να προκύψει και να κυβερνήσει ποιος; Ποιος; Αυτός που επί 2,5 χρόνια μετά τις εκλογές του 2019 δεν τόλμησε να κάνει ένα απολογιστικό συνέδριο για τα αίτια της ήττας του… Αυτός που επικαλείται ως νέα μία πολιτική η οποία έχει ήδη καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό ως η χειρότερη εμπειρία που βίωσε η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά», είπε ο πρωθυπουργός.

«Από τη Δημοκρατική κάθαρση των εκλογών προτιμάτε την προσχηματική συγγνώμη για τα τελευταία κατορθώματά σας… Η μεγάλη και αδυσώπητη διαφορά μας, ιδεολογική διαφορά, είναι ότι εσείς είστε με τα συμφέροντα των λίγων και μισείτε το κράτος, ενώ εμείς με τα συμφέροντα των πολλών και πιστεύουμε σε ένα ισχυρό, αποτελεσματικό και ανθρώπινο κράτος», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα επιτελεία κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο της καταψήφισης της πρότασης δυσπιστίας, μετρούν πολιτικά και επικοινωνιακά κέρδη.

«Οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν την προσήλωση της κυβέρνησης στις ανάγκες του σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο», τονίζει ο Γιάννης Οικονόμου.

«Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα ακόμα πυροτέχνημα προκειμένου να αμυνθεί στον εσωκομματικό αναβρασμό και στον εξωκομματικό ανταγωνισμό που τον πολιορκούν, προκειμένου να αμυνθεί απέναντι στη συνεχή φθίνουσα πορεία που καταγράφουν τα εκλογικά του ποσοστά», επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Να γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι τα καθεστώτα στις δημοκρατικές κοινωνίες συνήθως πέφτουν με πάταγο», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κοινωνία πληρώνει πολύ ακριβά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει», δήλωσε στο «Κόκκινο 105,5» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

«Είδαμε τις δυο παρατάξεις, τα 2 μέλη αυτού του κακέκτυπου δικομματισμού, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – που αποτυγχάνει τελικά ως δικομματισμός, ως μοντέλο – να αντιπαρατίθενται όχι πια σε πολιτικές θέσεις ουσίας», ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος.

«Είναι αλήθεια πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κουράστηκαν πολύ τρεις μέρες στη Βουλή, με τους καβγάδες τους φραστικούς και τις κάλπικες αντιπαραθέσεις», είπε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Εμείς χθες δεν καταψηφίσαμε την κυβέρνηση… λόγω της ανεπάρκειας. Ο βασικός λόγος είναι μια πολιτική διαφωνία με τις προτεραιότητές της», δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο γγ του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Υπόθεση Novartis: 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την πράξη αρχειοθέτησης

Με επίκεντρο την υπόθεση Novartis και στον απόηχο της χθεσινής αναφοράς του πρωθυπουργού στους δημοσιογράφους, που έχουν κληθεί από τη Δικαιοσύνη, συνεχίζεται η αντιπαράθεση, ενώ αίτημα για την κατάθεση της πράξης αρχειοθέτησης των δικογραφιών για τους Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο, κατέθεσαν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Παύλου Πολάκη.

«Η πρωτοφανής ωμή παρέμβαση του πρωθυπουργού στη δικαιοσύνη υπονομεύει το κράτος δικαίου», ανέφερε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

«Η σκευωρία κατέρρευσε και οι πρωταγωνιστές της βρίσκονται σήμερα στα χέρια της Δικαιοσύνης», απάντησε η ΝΔ.

Την αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου προκάλεσε η μη αναφορά του ονόματός του από τον πρωθυπουργό, όταν μίλησε για τα πολιτικά πρόσωπα που ο ΣΥΡΙΖΑ ενέπλεξε στην υπόθεση Novartis.

«Mίλησε για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός. Προφανώς το ίδιο ισχύει για όλους. Δε μπορεί να μιλάει εξ’ ονόματος άλλων κομμάτων», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ουδέποτε μέχρι χθες είχαν διαχωριστεί οι στόχοι της σκευωρίας με βάση την κομματική τους ταυτότητα», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ανάλυση

Στελέχη της κυβέρνησης, στον απόηχο της τριήμερης κοινοβουλευτικής μάχης, εξέφραζαν την ικανοποίησή τους, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν το κυβερνητικό έργο των 30 μηνών, σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς.

Παράλληλα, ανέφεραν ότι η συζήτηση γύρισε μπούμερανγκ για τον Αλέξη Τσίπρα.

Ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της τριήμερης συζήτησης δηλώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, σχολιάζοντας, ταυτόχρονα, ότι ήταν αίτημα της κοινωνίας να βρεθεί απολογούμενη η κυβέρνηση, η οποία παρέμεινε αμετανόητη, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι για τους επόμενους έξι μήνες η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει τη δυνατότητα να υποβάλει νέα πρόταση δυσπιστίας.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση