Σε πλήρη εξέλιξη η λευκή επέλαση της «Ελπίδας» – Στην κατάψυξη η χώρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο και εντονότερο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που πλήττει από το Σάββατο την Ελλάδα. Σύμφωνα με την ΕΜΥ τα κύρια χαρακτηριστικά του δεύτερου κύματος θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Η κακοκαιρία «Ελπίς», απλώνει λευκό πέπλο πάνω από το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ακόμα και στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ στη δίνη του χιονιά βρίσκεται η Εύβοια και τα χωριά του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου και του Δήμου Καρύστου, όπου χιονίζει ασταμάτητα τις τελευταίες ώρες. Πυκνό χιόνι, έχει καλύψει τις Κυκλάδες, τη Νάξο (όπου απαγορεύτηκε η κυκλοφορία από τις 8 το βράδυ έως τις 12 το μεσημέρι), την Άνδρο, την Τήνο και τη Μύκονο. Στα λευκά έχουν ντυθεί τα ορεινά του Δήμου Σφακίων στα Χανιά, πυκνή η χιονόπτωση και στο Ηράκλειο. Στη Βόρεια Ελλάδα ο υδράργυρος έπεσε πολλούς βαθμούς υπό το μηδέν.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της ανατολικής και βόρειας Αττικής, της Μαγνησίας, των Σποράδων, της Φθιώτιδας, της Εύβοιας, των βόρειων Κυκλάδων και της Λήμνου, προειδοποιώντας τους για έντονες χιονοπτώσεις το επόμενο 48ωρο και καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποίηση για έντονες χιονοπτώσεις στην περιοχή σας το επόμενο 48ωρο. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Χρησιμοποιείτε αντιολισθητικές αλυσίδες».

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, σημαντική επιδείνωση του καιρού αναμένεται ήδη από τις βραδινές ώρες της Κυριακής 23/01 από τα βόρεια-βορειοανατολικά.

Αιτία για αυτή την επιδείνωση του καιρού είναι:

  • Μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη και μέση τροπόσφαιρα, η οποία κινούμενη από χθες νοτιοανατολικά προς τη χώρα μας από την περιοχή της Δυτικής Ρωσίας θα εισέλθει στον Ελλαδικό χώρο από τα βόρεια-βορειοανατολικά.
  • Η κίνηση αυτής της διαταραχής θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου.
  • Ο συνδυασμός της δημιουργίας του βαρομετρικού χαμηλού και της παράλληλη ανάπτυξης έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας, λόγω της μεταφοράς πολύ κρύων αερίων μαζών στη μέση και κατώτερη τροπόσφαιρα πάνω από την περιοχή του Αιγαίου, θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυκνών χιονοπτώσεων και χιονοκαταιγίδων.

Τα εντονότερα φαινόμενα που αναμένονται λόγω της παραπάνω αλληλουχίας ατμοσφαιρικών διεργασιών θα επηρεάσουν:

  • Αρχικά τα νησιά του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής και τα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.
  • Γρήγορα και έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες θα επηρεάσουν την Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, την Ανατολική Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.
  • Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες.
  • Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα.

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση τις επόμενες 48 ώρες και να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, απηύθυνε την Κυριακή, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ύστερα από την ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίδα».
«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο, χρειάζεται από όλους προσοχή και εγρήγορση. Θερμή παράκληση ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των αρχών. Με σωστή συνεργασία όλων των φορέων τη βοήθεια των πολιτών θα μπορέσουμε να μειώσουμε αν είναι δυνατόν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις από αυτή την κακοκαιρία», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

Όπως τόνισε ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα, ενώ επισήμανε ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι για να είναι η χώρα λειτουργική και να συνεχίσει η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

(ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ / EUROKINISSI)

Σε μερική επιφυλακή τέθηκε από το βράδυ της Κυριακής (23/1) το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετεί στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, Αττικής, Μαγνησίας, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κυκλάδων και νήσου Σκύρου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για όσο διάστημα αυτά εκδηλώνονται, σύμφωνα και με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της ΕΜΥ, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει το προσωπικό των υπόλοιπων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας.

Επίσης υπάρχει ισχυρή σύσταση προς τους οδηγούς βαρέων οχημάτων που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τον οδικό άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης να προτιμήσουν άλλους ανάλογους αυτοκινητόδρομους όπως την Ολυμπία και την Ιονία Οδό ώστε να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα, ενώ όσοι οδηγοί Ι.Χ. οχημάτων σχεδιάζουν να μετακινηθούν στον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς για άμεση επέμβασή τους σε περίπτωση ανάγκης εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα και με το Γενικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού με την κωδική ονομασία «Βορέας».

Επιπλέον, λειτουργούν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας των περιοχών όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα (Αττική, Μαγνησία, Εύβοια και Σκύρο, Βοιωτία, Κυκλάδες) βρίσκονται σε επιφυλακή με δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει στη διάθεση των πολιτών δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για αναγγελίες βλαβών (800 400 4000).

Εκχιονιστικά μηχανήματα, αλατιέρες, Πυροσβεστική, ΕΜΑΚ, ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας και των δημοτικών Αρχών βρίσκονται σε επιφυλακή για την ισχυρή κακοκαιρία. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Πατούλης τόνισε ότι έχουν τεθεί σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα προκύψουν από το ψύχος, την παγωνιά και τις έντονες χιονοπτώσεις που αναμένονται τις επόμενες ώρες στο νομό και ειδικά στον αστικό ιστό. 80 εκχιονιστικά και ερπυστριοφόρα της Περιφέρειας είναι έτοιμα, ενώ 2.500 τόνοι αλατιού είναι διαθέσιμοι.

Κλειστά θα μείνουν σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη, τα σχολεία, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε πολλές περιοχές, και στο λεκανοπέδιο Αττικής. Τα μαθήματα θα γίνουν με τηλεκπαίδευση.

Ο Δήμος Αθηναίων έχει ανοίξει τρεις θερμαινόμενες αίθουσες, στην Αχαρνών, το Πολυδύναμο κέντρο αστέγων, το πολιτιστικό κέντρο Γκράβας στην Κυψέλη, και τη Λέσχη Φιλίας, στο Νέο Κόσμο.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση