Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Η «Οδύσσεια» των εγκλωβισμένων οδηγών στην Αττική

Τεράστιο το κυκλοφοριακό κομφούζιο στην Αττική, με βασικές οδικές αρτηρίες να παραμένουν κλειστές και πολλούς οδηγούς εγκλωβισμένους στα αυτοκίνητά τους, ενώ μαίνεται η σφοδρή κακοκαιρία «Ελπίδα». Στην Αττική Οδό κινητοποιήθηκε ο στρατός για τον απεγκλωβισμό οδηγών, σε μεγάλη επιχείρηση, με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας και με συνδρομή του ΕΚΑΒ και εθελοντών.

Ο απεγκλωβισμός γίνεται από έξι εξόδους της Αττικής Οδού: Κηφισίας, Δουκίσσης Πλακεντίας, Πεντέλης, Μαραθώνος, Κάντζα και Παιανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Το κυκλοφοριακό χάος συνεχίζεται και στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Μεσογείων, όπου τα αυτοκίνητα ήταν για ώρες ακινητοποιημένα, ενώ ίδια είναι η εικόνα απελπισίας και στη Λ. Μαραθώνος.

Απεγκλωβισμός μητέρας και παιδιού από την ΕΚΑΜ (Φωτογραφία: ΕΡΤ)

Η Λεωφόρος Κατεχάκη παραμένει κλειστή και στα δύο ρεύματα από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Κλειστή είναι και η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα από τη Λεωφόρο Αθηνών.

Στον πλέον σύγχρονο οδικό άξονα της πόλης, την Αττική Οδό, που διατρέχει οριζοντίως το μεγαλύτερο μέρος του Λεκανοπεδίου, επικρατούσε επί ώρες η απόλυτη απελπισία.

Χιλιάδες οδηγοί παρέμειναν εγκλωβισμένοι επί ώρες στο ύψος της Παλλήνης, αφενός εξαιτίας της χιονόπτωσης, αφετέρου λόγω της διακοπής κυκλοφορίας, καθώς φορτηγά και νταλίκες δίπλωσαν και στα δύο ρεύματα.

Όσο περνούσαν οι ώρες, το χάος εντεινόταν και οι ουρές χιλιομέτρων μεγάλωναν. Τα προβλήματα ξεκινούσαν από την Περιφερειακή Υμηττού, τον Γέρακα και έφθαναν τουλάχιστον έως τη Μεταμόρφωση.

Ευθείες βολές κατά της Αττικής Οδού ΑΕ εξαπέλυσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος τόνισε ότι θα αναζητηθούν ευθύνες.

«Δυστυχώς η Αττική Οδός, η εταιρεία δεν μπόρεσε να κρατήσει το δρόμο ανοικτό» είπε χαρακτηριστικά.

Λίγο αργότερα, η προϊστάμενη του Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν ευθύνες για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Η Αττική Οδός Α.Ε. διευκρίνισε ότι συνέπεια της κατάστασης που επικρατεί στο δρόμο είναι πως τα εκχιονιστικά αδυνατούν να προσπεράσουν, επιχειρούν με ανάποδη κίνηση, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διέλευσή τους.

«Στην Αττική Οδό των 70 χιλιομέτρων επιχειρούν 35 εκχιονιστικά μηχανήματα και υπάρχει επάρκεια αλατιού. Εκφράζουμε τη λύπη μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την ταλαιπωρία των οδηγών» ανέφερε η Αττική Οδός Α.Ε.

Προκειμένου να αποφευχθεί η μεγέθυνση του χάους, η Πυροσβεστική ζήτησε από την Τροχαία να μειωθεί η ροή των οχημάτων από τις εισόδους της Αττικής Οδού.

Ανάλογη ήταν η κατάσταση και στη λεωφόρο Μεσογείων, με εκατοντάδες οδηγούς να παραμένουν εγκλωβισμένοι για περισσότερες από δύο ώρες στο ανοδικό ρεύμα.

Σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας, λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα η κατάσταση στην Αττική Οδό άρχισε να ομαλοποιείται.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση