Ας μην ξεχνάμε τα αδέσποτα – Μπορούμε να τους δώσουμε μια ελπίδα ζωής

Ανθρωπιά και λίγη τροφή χρειάζονται τα αδέσποτα ζώα, τις δύσκολες αυτές ώρες στην κακοκαιρία και στον παγετό, καθώς υπό άγριες καιρικές συνθήκες και χαμηλές θερμοκρασίες αναζητούν προστασία από τους ανέμους και τα χιόνια και προσπαθούν να επιβιώσουν.

Περισσότερο ευαίσθητα είναι τα κουτάβια, καθώς δεν έχουν μεγάλες αντοχές στο κρύο.

Ας φροντίσουμε στα σημεία που συνήθως βρίσκουν το φαγητό τους να βάλουμε λίγο περισσότερο φαγητό  καθώς έχουν ανάγκη τις επιπλέον θερμίδες για να αντέξουν το ψύχος. Αν και νερό θα μπορέσουν να βρουν,  εφ όσον μπορούμε , ας το ανανεώσουμε  στα δοχεία απ’ όπου συνήθως πίνουν.

Επίσης σημαντικό είναι η κατασκευή ενός αυτοσχέδιου σπιτιού, έστω και από  χαρτόκουτα, βάζοντας το σε απάνεμο μέρος για να τα προστατεύσουμε από τις καιρικές συνθήκες. Αν μάλιστα το ενισχύσουμε με ένα ζεστό ύφασμα, κουβέρτα ή ρούχο θα έχουμε συμβάλει σημαντικά στην επιβίωση του.

Οδηγοί πριν ξεκινήσετε το αυτοκίνητο  και θέσετε σε λειτουργία τον κινητήρα ανοίξτε  το καπό της μηχανής, ή έστω κάνετε θόρυβο χτυπώντας το . Πολλές φορές οι γάτες στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν, “τρυπώνουν” εκεί.

Τέλος  αν εντοπίσετε ζωάκι που έχει ανάγκη περίθαλψης  απευθυνθείτε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου σας ή στις φιλοζωικές εταιρίες της περιοχής σας που διαθέτουν και ειδικά εκπαιδευμένους εθελοντές που θα μπορέσουν να το βοηθήσουν περισσότερο.

www.ertnews.gr

Παντιάς Ζαχαριάδης

Αφήστε μια απάντηση