Ελένη Ζιώγα στο ertnews.gr: Η ιστορία εγκληματικού πάθους στην «Αγάπη Παράνομη» του 1906 μας αφορά εξίσου και σήμερα» (video)

Για τη σεναριακή «συνάντησή της» με τους εγκλωβισμένους στα πάθη τους ήρωες του διηγήματος «Αγάπη Παράνομη», του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, στην τηλεοπτική του μεταφορά από την ΕΡΤ, μίλησε στο ertnews.gr η Ελένη Ζιώγα.

«Είχα να κάνω με πραγματικούς ανθρώπους, βυθίστηκα στο διήγημα του Θεοτόκη. Έζησα ουσιαστικά ένα μεγάλο διάστημα μαζί τους» περιέγραψε, ως προς την προετοιμασία της μίνι σειράς εποχής, που σκηνοθετεί ο Νίκος Κουτελιδάκης και προβάλλεται τα Σάββατα 15, 22 και 29 Ιανουαρίου στις 22:00, με διπλά επεισόδια, από την συχνότητα της ΕΡΤ1.

Μιλώντας για το πόσο επίκαιρο είναι το θέμα του έργου λόγω και της ειδησεογραφίας αυτής της περιόδου (με περιστατικά ενδοοικογενεικής βίας, βιασμούς κλπ), δεδομένου ότι κι αυτό αναφέρεται σε ένα μια ιστορία εγκληματικού πάθους, σε μια καταπιεστική πατριαρχική κοινωνία, με φόντο την Κέρκυρα του 1906, η συναριογράφος της σειράς σημείωσε ότι η ιστορία του τότε μας αφορά εξίσου και σήμερα.

Ανέφερε ακόμα, μεταξύ άλλων: «Το αρνητικό είναι ότι σήμερα δεν έχουμε την απόσταση από τα γεγονότα και την ψυχραιμία να δούμε. Η ματιά του Θεοτόκη στον θύτη της ιστορίας, τον “πατέρα – αφέντη” είναι πολύ ανθρώπινη και πάρα πολύ βαθιά ψυχαναλυτική. Δεν μιλάμε για ένα “τέρας” που κατά συρροήν κάνει βιασμούς και δολοφονίες. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που παλεύει με τα πάθη του και που αυτά τον υπερνικούν. Έχει ενοχές. Αυτό δεν ξέρω πόσο εύκολα, το οξυμένο αισθητήριο του σύγχρονου θιατή -μέσα από τα όσα ακραία συμβαίνουν σήμερα- θα μπορέσει να το αντιληφθεί. Αλλά νομίζω ότι τελικά θα κερδίσει. Γιατί είναι τόσο μεγάλη η εικόνα και τόσο σωστά δοσμένη από τον Θεοτόκη, που δεν νομίζω να μην έχουμε αποτέλεσμα».

Η Ελένη Ζιώγα πρόσθεσε: «Έχουμε τη χαρά και την ευτυχία να έχουμε έναν θίασο εκπληκτικό που πάλεψε σε πολύ δύσκολες συνθήκες για να βγει σε πέρας αυτή η “περιπέτεια”. Βεβαίως όλοι ξέρουν ποια είναι η Καριοφυλλιά Καραμπέτη και ο ποιος ο Νίκος Ψαρράς, αλλά όλοι οι ηθοποιοί έχουν σταθεί επάξια στο “στοίχημα” αυτό».

Αναφερθείσα στη «στροφή» τόσο των καναλιών όσο και του κοινού εκ νέου στη μυθοπλασία, ανέφερε: «Είναι και τι προσφέρουμε στο κοινό, δεν είναι μόνο τι θέλει. Αν προσφερθεί με έναν σωστό τρόπο αμέσως το κοινό θα κοιτάξει την ομορφιά. Ο άνθρωπος κοιτάει την ομορφιά, όχι μόνο την ασχήμια».

Πηγή: ΕΡΤ

Δείτε εδώ τα επεισόδια της μίνι σειράς εποχής «Αγάπη Παράνομη»

«Αγάπη Παράνομη»: Το τηλεοπτικό κοινό αγκάλιασε τη νέα μίνι σειρά της ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Βαγγέλης Λιακόγκονας