Πολική «Ελπίδα»: Παγωνιά και χιόνι ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο από την Παρασκευή

Στην «κατάψυξη» μπαίνει από αύριο η χώρα με πολυήμερο δριμύ ψύχος, καθώς έρχεται η κακοκαιρία που αναμένεται να πάρει την ονομασία «Ελπίδα» με πολικές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμη και σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές. Σήμερα Πέμπτη ο καιρός αναμένεται ήπιος. Στη βόρεια Ελλάδα όμως μετά το μεσημέρι της Παρασκευής αναμένεται ψυχρή εισβολή η οποία θα ρίξει εντυπωσιακά τον υδράργυρο, ενώ θα δούμε χιόνια ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, αλλά και κάποια ασθενή φαινόμενα στις βόρειες περιοχές της Αττικής.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς αναφέρθηκε σε δύο διαδοχικά κύματα ψύχους, έναν πολικό αεροχείμαρο από το Βόρειο Πόλο και ένα άλλο από τη Ρωσία που θα διατηρήσουν την παγωνιά στη χώρα έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Για ασυνήθιστη “χιονο-εξέλιξη” έκανε λόγο ο Σάκης Αρναούτογλου με πιθανότητα για χιονόπτωση, στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου μέχρι και τη θάλασσα αλλά και τις περισσότερες περιοχές της Κρήτης και τα βόρεια Δωδεκάνησα με πολύ χαμηλό υψόμετρο.

Σήμερα αναμένεται γενικά αίθριος καιρός σε αρκετές περιοχές. Αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στο νότιο και ανατολικό Αιγαίο θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα φτάσει στα βόρεια τους 10 με 11 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 13 με 15 βαθμούς Κελσίου.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Στην Αττική θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με εξαίρεση ίσως κάποιες τοπικές συννεφιές τις πρωινές ώρες στα ανατολικά και αραιές συννεφιές το βράδυ. Οι άνεμοι στρέφονται σε πιο νοτιοδυτικούς εκτός απ τον Κορινθιακό όπου θα επικρατήσει ένα δυτικό βορειοδυτικό ρεύμα που δεν αποκλείεται να αγγίξει τα 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 1 με 13 βαθμούς Κελσίου.

Η Θεσσαλονίκη θα συνεχίσει να έχει λιακάδα με συννεφιές στα νοτιανατολικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας τις προμεσημβρινές ώρες. Οι άνεμοι και εδώ στρέφονται σε δυτικούς νοτιοδυτικούς αρκετά ασθενείς στα 2 με 3 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους -2 έως τους 9 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Παρασκευή

Αρχικά στα δυτικά, τα νότια, το ανατολικό Αιγαίο και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά και σταδιακά και σε ημιορεινές περιοχές, ενώ από τις βραδινές ώρες τοπικά στα βόρεια θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Βαθμιαία από τις πρωινές ώρες στα βόρεια και από το απόγευμα στα κεντρικά θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της, ωστόσο στα βόρεια κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σημειώσει πτώση. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση