Χριστοδουλάκης: Το ευρώ έχει μπει στο DNA της ΕΕ

Την εκτίμηση ότι το ευρώ θα αντέξει πάρα πολύ καθώς έχει μπει στο DNA της ΕΕ, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης στο οικονομικό ένθετο της ΕΡΤ «Αριθμοί» που παρουσιάζει ο Ηλίας Σιακαντάρης.

Καθώς η Ελλάδα συμπληρώνει 20 χρόνια στο ευρώ, ο κ. Χριστουδουλάκης σημείωσε ότι πρέπει να αναλογιστούμε και τα θετικά και τις δυσκολίες που επέφερε το ευρώ «διότι δεν ήταν απλώς μια λεωφόρος που μπορούσες να πας πιο άνετα, είχε και εμπόδια ο δρόμος αυτός».

«Θεωρώ ότι προσέφερε στην Ελλάδα, και στην ΕΕ συνολικά, μια ασφάλεια νομίσματος. Ένα στόχο που ιδιαίτερα στην Ελλάδα, οι πολίτες της λίγες φορές στην ιστορία τον είχαν νιώσει, και αποζητούσαν διαρκώς πώς θα τα καταφέρουν, να έχουν ένα νόμισμα με αξιοπιστία, διεθνή παρουσία και προπάντων σταθερότητα», επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλάκης. «Πλην όμως, για να μπορέσει η Ελλάδα να παραμείνει σε μια νομισματική ένωση, και μάλιστα ανταγωνιστική και ισχυρή, έπρεπε και η ίδια να κάνει μια οικονομία ανταγωνιστική και ισχυρή, πράγμα το οποίο κατά καιρούς έκανε και κατά καιρούς το αμέλησε. Και το τίμημα που πληρώθηκε ήταν πολύ βαρύ, κυρίως με την κρίση του 2010», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η υπέρβαση που έκανε η Ελλάδα για να μπει στο ευρώ άξιζε τον κόπο, ο κ. Χριστοδουλάκης ήταν καταφατικός λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αργήσαμε κιόλας, καθώς η Ελλάδα δεν μπορούσε να σταθεί από μόνη της σε έναν διεθνή ανταγωνισμό που αντιμετώπιζε πολύ ισχυρές κρίσεις». Υπενθύμισε ότι το 1997-98 που γεννήθηκε το ευρώ είχαν ξεσπάσει μεγάλες κρίσεις στην Νοτιανατολική Ασία που «απειλούσαν το σύμπαν της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Σε αυτές τις συνθήκες η ελληνική οικονομία θα είχε συντριβεί αν δεν έβρισκε μια αγκύρωση σε ένα ισχυρότερο νόμισμα» τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης. Πρόσθεσε δε ότι «όσον αφορά το χρέος που παραμένει μεγάλο, δεν ωραιοποιήθηκε καθόλου. Ακολούθησε τους κανόνες που ακολούθησαν και άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο η Ιταλία».

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση