Έως τέλος Ιανουαρίου η παράταση των μέτρων – Επιμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας (video)

Ομόφωνα αποφάσισε η Επιτροπή των Ειδικών να παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για μία ακόμα εβδομάδα, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, καθώς ναι μεν παρατηρείται ύφεση στον αριθμό των νέων μολύνσεων, οι σκληροί δείκτες της πανδημίας όμως επιμένουν.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, δήλωσε: «Ενώ στην κοινότητα η Όμικρον είναι στο 90% και η Δέλτα 10%, στις νοσηλείες το ποσοστό είναι μοιρασμένο, καθώς υπάρχουν νοσήσεις από Δέλτα επειδή υπάρχουν άνθρωποι που είχαν νοσήσει όταν επικρατούσε η Δέλτα και έβγαζε περισσότερες νοσήσεις και γι΄ αυτό βλέπουμε την κατάληψη των ΜΕΘ και απλών κλινών, άρα η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει συνεπώς είναι λογικό προκειμένου να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο, να υπάρξει παράταση των μέτρων».

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 361.642 τεστ, 20.107 κρούσματα, 683 διασωληνωμένους, 88 θανάτους.

«Το σημαντικό είναι οι σκληροί δείκτες, θάνατοι, διασωληνωμένοι, αλλά είναι λάθος να θεωρούμε ότι οι δείκτες που αφορούν την διασπορά δεν έχουν νόημα. Έχουν μεγάλο νόημα γιατί αυτοί οδηγούν τελικά σε αύξηση νοσηλειών, διασωληνωμένων και θανάτων», επισημαίνει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ.

Την τελευταία εβδομάδα το 25% των κρουσμάτων είναι παιδιά ηλικίας 4-18 ετών.

Περίπου το 20% των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης απουσιάζουν από τα σχολεία, όχι λόγω κρουσμάτων αλλά λόγω φόβου, σύμφωνα με τη ΔΟΕ, η οποία χαρακτήρισε προβληματικό το 50%+1, που έχει ως αποτέλεσμα αποτέλεσμα οι γονείς να μην περιμένουν πότε θα κλείσει ένα τμήμα και να κρατούν από μόνοι τους το παιδί σπίτι σε περίπτωση κρούσματος.

Στο Βόλο, μία 32χρονη μητέρα καταδικάστηκε σε επτά μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή και δικαίωμα έφεσης, καθώς και σε συμβολικό χρηματικό πρόστιμο, επειδή δεν έστελνε την 11χρονη κόρη της στο δημοτικό σχολείο για ένα και πλέον χρόνο.

Όπως δήλωσε: «Πέρυσι δεν το πήγα, το πήγα κάποιες μέρες αλλά άκουσα ότι αυξάνονται τα κρούσματα και το σταμάτησα και φέτος το ίδιο, προστατεύω τα παιδιά μου. Δεν είναι αρνήτρια, ούτε σε οργάνωση».

Με στόχο η διευκόλυνση των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών, άνοιξαν εμβολιαστικές γραμμές για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών σε 26 νησιά της χώρας μας.

Οι εμβολιασμοί θα διενεργηθούν σε Κέντρα Υγείας ή σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών στις 28 Ιανουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου.

Τα νοσοκομεία Πύργου και Πανεπιστημιακό Πάτρας επισκέφθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία συνομίλησε με γιατρούς και νοσηλευόμενους.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Παρατείνονται τα μέτρα κατά μία εβδομάδα – Τι ισχύει

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση