Fitch: Η Ελλάδα ανάμεσα στις λίγες χώρες που αναβαθμίστηκαν εν μέσω πανδημίας

Σήμα για θετική αξιολόγηση έδωσε ο οίκος Fitch. Λίγο πριν αποκαλύψει σήμερα την αξιολόγησή του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ο οίκος κάνει λόγο για ουσιαστική πρόοδο στο μέτωπο των κόκκινων δανείων και διαβλέπει πτώση τους σε μονοψήφια ποσοστά μέσα στο 2022. Θετικές επίσης είναι οι εκτιμήσεις του και για τις προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών.

Οι ισχυροί ρυθμοί ανάκαμψης και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης έρχονται τέλος να προσφέρουν περαιτέρω στήριγμα στις προοπτικές του κλάδου, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου.

Στο πλαίσιο του online συνεδρίου Credit Outlook EMEA 2022 αναλυτές του οίκου ανέφεραν ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει τον υψηλότερο, με διαφορά δείκτη, μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στην Ευρωζώνη ωστόσο έχει πετύχει να τον μειώσει δραστικά τον τελευταίο χρόνο και φέτος πιθανότατα θα υποχωρήσει κάτω από το 10%.

Οι επισημάνσεις αυτές έρχονται να ενισχύσουν το σενάριο που θέλει τον οίκο Fitch να προχωρά σήμερα σε αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) σε «θετικές» από «σταθερές», χωρίς πάντως να αποκλείονται και οι εκπλήξεις. Η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις που έχει προσδιορίσει ο οίκος για την αναβάθμιση του αξιόχρεου ώστε αυτό να φτάσει πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.

Το τελευταίο review της ελληνικής αξιολόγησης από τη Fitch είχε γίνει στις 16 Ιουλίου, όταν οι αναλυτές του οίκου είχαν επιβεβαιώσει το ΒΒ με σταθερές προοπτικές. Αυτό το αξιόχρεο αντανακλά τις αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τα επίπεδα των κόκκινων δανείων και του κρατικού χρέους που παραμένουν ακόμα πολύ υψηλά, σημείωσαν τότε οι αναλυτές.

Τότε, η Fitch προέβλεπε ότι το 2021 θα έκλεινε με ανάπτυξη 4,3% και ότι το 2022 θα έφερνε ρυθμούς 5,3%, με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Για το 2023, «έβλεπε» ρυθμούς 3,5%.

Ήδη, η Fitch αναβάθμισε τις προβλέψεις αυτές τον Οκτώβριο και πλέον περιμένει ανάπτυξη 6% για το 2021.

Από τον Οκτώβριο, ο οίκος σημείωσε ότι το ελληνικό χρέος έπιασε «ταβάνι» το 2020 (δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι περίμενε) στο 205,6% του ΑΕΠ και πλέον θα αρχίσει να μειώνεται, για να υποχωρήσει στο 196,2% έως το 2023.

Να σημειωθεί ότι ο Fitch ανοίγει με την Ελλάδα τον κύκλο των αξιολογήσεων του για το 2022, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά μία χρονιά στην οποία υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες ότι θα γίνει ένα καθοριστικό βήμα προς την έξοδο της χώρας από την κατηγορία «σκουπίδια» (junk) και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Κατά τη διάρκεια της νέας χρονιάς ο οίκος θα δώσει αξιολογήσεις σήμερα, στις 8 Ιουλίου και στις 7 Οκτωβρίου.

Προσδοκία της Αθήνας είναι να έχει ανακτήσει την επενδυτική κατηγορία έως το 2023. Μάλιστα η DZ Bank έχει επισημάνει ότι οι προσπάθειες προς αυτή τη κατεύθυνση φέρνουν αποτελέσματα και αναγνωρίζονται από τους οίκους αξιολόγησης.

Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις λίγες χώρες που αναβαθμίστηκαν μέσα στην πανδημία. Συγκεκριμένα, η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα σε BB positive από BB- stable τον Απρίλιο. Η τελευταία αναβάθμιση από τη Moody’s ήταν τον Νοέμβριο του 2020, στο Ba3 stable από B1 stable. Η Fitch κράτησε την πιο σκληρή στάση, με δεδομένες τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, και άλλαξε την αξιολόγησή της σε BB stable από BB positive τον Απρίλιο του 2020, χωρίς άλλη κίνηση έκτοτε.

Σημειώνεται ότι φέτος συμπληρώνονται 12 χρόνια από την υποβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα «σκουπίδια» (junk), η οποία είχε καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2010, με τον αποκλεισμό από τις αγορές και την μετέπειτα προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στον EFSF.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

www.ertnews.gr

Σοφία Χούντα

Αφήστε μια απάντηση