Εξεταστική Επιτροπή: Τα πορίσματα των κομμάτων για τη διάθεση ποσών κρατικής διαφήμισης στα ΜΜΕ

Τη διαβίβαση στις αρμόδιες δικαστικές αρχές των στοιχείων που προέκυψαν από την Εξεταστική Επιτροπή που διερεύνησε ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση της κατανομής της διαφημιστικής δαπάνης για τον κορονοϊό και τις δημοσκοπήσεις προτείνει στο πόρισμά του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάνοντας λόγο για ύπαρξη ποινικών ευθυνών. Η Νέα Δημοκρατία, στο δικό της πόρισμα, αναφέρει ότι αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας η μη ύπαρξη τόσο ποινικών όσο και πολιτικών ευθυνών προσώπων για τις επίμαχες υποθέσεις.

Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι, αναφέρουν στη ΝΔ, επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να συκοφαντήσει την κυβέρνηση έπεσε στο κενό.

Στο πόρισμά της, η Νέα Δημοκρατία σημειώνει ότι όλα έγιναν νόμιμα και πως δεν προκύπτουν ποινικές ή πολιτικές ευθύνες. Τονίζει ότι η κυβέρνηση ουδέποτε έδωσε κατευθυντήριες γραμμές και πως τα χρήματα μοίρασε η εταιρεία και όχι ο Στέλιος Πέτσας. Σε δεκάλογό της επιχειρεί να αποδομήσει το σκεπτικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η εκστρατεία ενημέρωσης έγινε με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα, πως μικρό ήταν το κόστος καθώς ενημερώθηκαν όλοι οι Έλληνες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και ότι τα ΜΜΕ επιλέχθηκαν από την εταιρεία και όχι από τον Στέλιο Πέτσα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι «δικαιωθήκαμε και καλά κάναμε και ζητήσαμε Εξεταστική Επιτροπή». Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για την «αμαρτωλή» λίστα Πέτσα και αναφέρει πως η κυβέρνηση ήταν αυτή που αποφάσιζε και έδινε τα χρήματα χωρίς κριτήρια και όχι η εταιρεία. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει και ενδείξεις για ποινικές ευθύνες και αν υπογράψουν 60 βουλευτές, τότε το θέμα θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής και το κόμμα μπορεί να ζητήσει να σταλούν όλα τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη.

Το Κίνημα Αλλαγής λέει ότι η πλειοψηφία δεν πείσθηκε για τη νομιμότητα όμως επισημαίνει «να μην φτάσουμε στο άλλο άκρο», δηλαδή στη χειραγώγηση από μία δημοσκόπηση που λέει η αξιωματική αντιπολίτευση. Στο πόρισμά του, το ΚΙΝΑΛ σημειώνει – μεταξύ άλλων – ότι θα πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής.

Το ΚΚΕ μιλά για εκφυλισμό της διαδικασίας καθώς είχαν αποκλειστεί πολιτικά πρόσωπα από την Επιτροπή. Επισημαίνει στο πόρισμά του ότι υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες και πρέπει να διερευνηθούν.

Η Ελληνική Λύση ζητεί να σταλεί ο φάκελος με όλα τα στοιχεία στον εισαγγελέα, καθώς πιστεύει ότι η συγκεκριμένη υπόθεση ενέχει σαφή χαρακτηριστικά σκανδάλου διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. Σημειώνει ότι θα επιδιώξει να λογοδοτήσουν πολιτικά πρόσωπα στη δικαιοσύνη.

Το ΜέΡΑ25 έχει αποχωρήσει από την διαδικασία, καθώς υποστηρίζει ότι μετατράπηκε η Βουλή σε δικαστήριο.

Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτου

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση