Ν. Ηλιόπουλος στο Πρώτο: Η κοινωνία πληρώνει ακριβά την κυβέρνηση Μητσοτάκη στα μέτωπα της ακρίβειας και της πανδημίας (audio)

Την πεποίθηση ότι η κοινωνία πληρώνει πολύ ακριβά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, «με την αντεργατική πολιτική» της και τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων τόσο στο μέτωπο της ακρίβειας όσο και σε αυτό της πανδημίας, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε ρυθμούς επικαιρότητας» με τον Αλφόνσο Βιτάλη.

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, χαρακτήρισε ως «πρόταση – κλειδί» για τη λειτουργία της αγοράς τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για ρύθμιση και διαγραφή ενός μέρους του πανδημικού χρέους. «Συμφωνούμε όλοι ότι έχουμε μια πρωτοφανή κατάσταση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα μια φορά στα 100 χρόνια, άρα πρέπει να έχουμε και κάποια ιδιαίτερα εργαλεία. Έχουμε ένα χρέος που δεν έχει δημιουργηθεί ούτε από κακές επιχειρηματικές αποφάσεις, ούτε γιατί κάποιος επιχειρηματίας προσπάθησε να κοροϊδέψει προμηθευτές, εργαζόμενους και Κράτος. Με τη ρύθμιση και τη διαγραφή ενός μέρους, θα μείνουν ανοιχτές αυτές οι επιχειρήσεις, θα πληρώσουν το υπόλοιπο και θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας», εξήγησε.

Σχολιάζοντας τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι ακόμη και τότε, η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που θα έχει κατώτατο μισθό, χαμηλότερο από το 2010. Υπενθύμισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ, λέγοντας πως η τελευταία πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν το 11% που έγινε το 2018 και 27% για τους κάτω των 25 ετών που έπαιρναν τότε τον υποκατώτατο. «Με εκείνη την αύξηση και η ανεργία συνέχισε να μειώνεται και αυξήθηκε η ιδιωτική δαπάνη γιατί το σύνολο του κατώτατου μισθού πηγαίνει στην κατανάλωση, στηρίζοντας μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να σχεδιάσει σε βάθος μήνα, σημειώνοντας ότι «πριν ένα μήνα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός με βασική παραδοχή ότι η πανδημία τελειώνει στις αρχές του νέου έτους και μπήκαμε στη νέα χρονιά ακούγοντας ωραίες φράσεις για τον τελευταίο μήνα της πανδημίας, κάτι που μας θυμίζει το “τελευταίο μίλι” που ακούγαμε πέρυσι.

Επέκρινε, δε, τη ΝΔ, λέγοντας ότι από την πρώτη στιγμή υποτίμησε το πρόβλημα της ακρίβειας. «Θυμόμαστε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ να ανακοινώνει ένα κονδύλι μόλις 150 εκατομμυρίων ευρώ για τις αυξήσεις στο ρεύμα υποστηρίζοντας ότι είναι ένα πρόβλημα που θα μας ταλαιπωρήσει μέχρι τα Χριστούγεννα. Από τότε λέγαμε – και δυστυχώς πέσαμε μέσα – ότι ειδικά για την Ενέργεια θα έχουμε ένα πρόβλημα για τουλάχιστον 9 μήνες και αυτό είναι το καλό σενάριο, και ήδη αναλυτές στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι το πρόβλημα , μπορεί να υπάρχει για τουλάχιστον 2 χρόνια. Φτάσαμε να έχουμε ρεκόρ δεκαετίας στον πληθωρισμό 5,1%, 135% πάνω το φυσικό αέριο, 34% πάνω το πετρέλαιο θέρμανσης, 45% ακριβότερο το ρεύμα», επισήμανε.

«Μέσα σε όλα αυτά να συνυπολογίσουμε ότι στα 3 χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν κοπεί 2,5 δισεκατομμύρια από τους συνταξιούχους, καθώς 850 εκατομμύρια τον χρόνο ήταν αυτό που είχε ψηφίσει και η ΝΔ ως μόνιμη παροχή ενός μέρους της 13ης σύνταξης το 2019 και δεν το εφάρμοσε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιόπουλος.


 

www.ertnews.gr

Γρηγόρης Νιάκας
image}

Αφήστε μια απάντηση