«Καλπάζουν» διαγνώσεις & εισαγωγές – Ξεκινά η χορήγηση αντιικών χαπιών (video)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πανδημικό κύμα στη χώρα μας. Σταθεροποιημένη σε υψηλά επίπεδα εμφανίζεται η επιδημιολογική εικόνα, με διαγνώσεις και νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία να «καλπάζουν» και η θετικότητα βρίσκεται στο 9%.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας αναφέρει: «230.000 ενεργά κρούσματα, το 2,5% του πληθυσμού».

Την Παρασκευή 14/1  ξεκινάει η χορήγηση αντιικών χαπιών καθώς ανοίγει η πλατφόρμα, και αφορά ασθενείς στα πρώιμα στάδια εμφάνισης συμπτωμάτων κορονοϊού.

Στα νοσοκομεία όσοι νοσηλεύονται με κορονοϊό ξεπερνούν τις 5000, οι επτά στους 10 είναι άνω των 55 ετών και έξι στους 10 ανεμβολίαστοι.

Η μετάλλαξη Όμικρον ακόμα δεν έχει δώσει βαριές νοσηλείες και ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν θα αυξηθεί σύμφωνα με τους ειδικούς τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 320.259 τεστ, 20.409 κρούσματα, 664 διασωληνωμένους και 80 θανάτους.

Σε μία προσπάθεια να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί στην ηλικιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο, στους άνω των 60, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους θα επιβληθούν κανονικά από τη Δευτέρα.

«Το μεγάλο πολιτικό κόστος το έχουμε ήδη αναλάβει δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρώτος θάνατος από τη μετάλλαξη Όμικρον σημειώθηκε στο νοσοκομείο «Σωτηρία» σε 77χρονη ανεμβολίαστη με υποκείμενο νόσημα.

Για επιπλέον 50 σημεία για διενέργεια rapid test με τη συμβολή του στρατού, που θα φτάσουν τα 100, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης.

Νέα φάρμακα στη «Μάχη»

Ένα νέο όπλο κατά της πανδημίας, τα αντιϊκά χάπια, μπαίνουν στη μάχη, καθώς ανοίγει η πλατφόρμα χορήγησής τους.

«Ο ασθενής θα υπογράφει για να πάρει φάρμακα», επισημαίνει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσε η προσφυγή του υπουργείου Υγείας κατά της απεργία των εργαζόμενων στο Παίδων Πεντέλης, οι οποίοι εναντιώνονται στην απόφαση να κλείσουν για 4-6 εβδομάδες οι δύο απογευματινές εφημερίες προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί στα παιδιά. Η απεργία με απόφαση του Πρωτοδικείου κρίθηκε παράνομη.

«Η προσφυγή του στο Πρωτοδικείο Αθηνών για να κηρυχθεί η σημερινή 24ωρη απεργία παράνομη και καταχρηστική, συνιστά πρωτοφανή αντιδημοκρατικό και αυταρχικό κατήφορο που προκαλεί και προσβάλλει τους ανθρώπους του ΕΣΥ και όλη την κοινωνία», δήλωσε ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός.

Την οδηγία για πενθήμερη καραντίνα επικρίνει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του, με δεδομένο ότι ο ίδιος παραμένει θετικός: «Ύστερα από Πέντε μέρες νόσησης, με βάση τον ΕΟΔΥ, θα μπορούσα να πάω σήμερα στη βουλή και να κολλήσω συναδέλφους, αφού το τεστ μου βγαίνει ακόμα θετικό. Εγώ δε θα το κάνω, αλλά πολλοί άλλοι στην ίδια θέση είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Στον Αλέξη Τσίπρα απάντησε το υπουργείο Υγείας, λέγοντας: «Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι μετά την 5η μέρα, χωρίς συμπτώματα και με τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε όλες τις επαφές, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Προφανώς τα ανωτέρω δεν ισχύουν για όσους έχουν συμπτώματα».

Μεγάλη μελέτη σε 52.000 ασθενείς επιβεβαίωσε ότι η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί λιγότερες βαριές νοσηλείες και θανάτους.

Οι αρνητές

Την ώρα που η πανδημία βρίσκεται στην κορύφωσή της, δυστυχώς αρκετοί είναι ακόμα οι λεγόμενοι «αρνητές» της λογικής. Γιατρός στον Βόλο χορηγούσε φάρμακα σε ασθενείς με κορονοϊό, υποστηρίζοντας ότι έτσι δεν θα χρειαστεί να νοσηλευτούν. Και ιερέας στην Κρήτη κατήγγειλε ότι οι Μητροπόλεις χρηματίστηκαν προκειμένου να κλείσουν τις εκκλησίες κατά την πρώτη καραντίνα.

Στην Αστυνομική Διεύθυνσης Μαγνησίας, κατέθεσε υπόμνημα- απολογία, ο 72χρονος γιατρός που κατηγορείται ότι έδινε φάρμακα σε ασθενείς με κορονοϊό, τα οποία μπορούσαν κατά την άποψή του να αντιμετωπίζουν τον ιό χωρίς νοσηλεία σε νοσοκομείο. Η κατεπείγουσα έρευνα ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες που έκανε ο σύζυγος 60χρονης ότι ο γιατρός ευθύνεται για το θάνατο της.

«Επί δεκαετίες ο γιατρός έχει προσφέρει δεν θα μπορούσε με ενέργειες η παραλείψεις του να εκθέσει την ανθρώπινη ζωή», δηλώνει ο συνήγορος Θόδωρος Μαντάς.

Σε πρωτοφανείς καταγγελίες προχώρησε ιερέας στην Κρήτη ο οποίος υποστήριξε ότι οι Μητροπόλεις χρηματίστηκαν προκειμένου να κλείσουν τις εκκλησίες κατά την πρώτη καραντίνα.

«Έκλεισαν τις εκκλησίες γιατί υπήρχε αντίτιμο. Από ό,τι γνωρίζω, κάθε Μητρόπολη πήρε γύρω στο 1 εκατομμύριο ευρώ για να κλείσει τις εκκλησίες. Πληρώθηκαν και ο κόσμος δεν έκανε Πάσχα», δήλωσε ο ιερέας Εμμανουήλ Σαρρής.

Η στάση του προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ιεράς Συνόδου που σε ανακοίνωσή της προτρέπει τους πιστούς να μην επηρεάζονται από ύβρεις ακόμα και ρασοφόρων.

«Καμία συκοφαντία δεν θα μεταβάλλει την συμπαράστασή της Ιεράς Συνόδου στην εθνική προσπάθεια κατά της πανδημίας», τονίζει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Με υβριστικά σχόλια και προσβολές αντιεμβολιάστρια μητέρα επιτίθεται σε παιδίατρο σε βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Η Άννα Μαστοράκου πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, επισημαίνει πως «αυτή η ομάδα προχωρά σε ακραίες συμπεριφορές γιατί καταλαβαίνει ότι χάνει έδαφος». Ο ιατρικός σύλλογος Πατρών ζητά την παρέμβαση εισαγγελέα.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Μαρία Μαγκλάρα

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση