Ν. Φίλης στο Πρώτο: Δεν πέφτει έξω το Κράτος εάν συνταγογραφήσει τεστ – Ο ιδιωτικός τομέας επιλέγει ασθενείς για να μη «μολύνει» τη φήμη του (audio)

«Δεν πέφτει έξω το Κράτος εάν συνταγογραφήσει τα τεστ, εάν υπάρχουν ειδικοί λόγοι βεβαίως, όχι ο καθένας να κάνει ένα τεστ επειδή έτσι θέλει», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχης Παιδείας και πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, έκανε λόγο για μια μορφή αισχροκέρδειας γύρω από τις τιμές των τεστ στη χώρα μας.

«Το ίδιο θέμα, με άλλη μορφή αισχροκέρδειας, είναι το θέμα με τα τεστ. Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα να πληρώνουμε πολλαπλάσιες τιμές τεστ, όταν σε άλλες χώρες της ΕΕ, τα τεστ είτε συνταγογραφούνται- πληρώνει το κράτος το οποίο κάνει μια γενική εμπορική συμφωνία και τα παίρνει πιο φθηνά – είτε τα κάνουν ιδιωτικοί φορείς όπως στην Κύπρο με υποπολλαπλάσια τιμή, 17 ευρώ το μοριακό, όταν εδώ με τη διατίμηση είναι 47», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιον, η Κύπρος έχει κάνει μια εμπορική συμφωνία και έχει πάρει φθηνότερα τα τεστ. «Εκεί, πληρώνει λιγότερα ο κόσμος. Εδώ, ένας σύλλογος Γονέων στη βόρεια Ελλάδα έκανε συμφωνία να κάνουν μοριακό τεστ μαθητές και εκπαιδευτικοί με 20 ευρώ. Ο δήμος Χαλανδρίου με 25 ευρώ. Γιατί 47 ευρώ ο γενικός πληθυσμός; Επειδή δεν γίνονται ειδικές συμφωνίες. Το ερώτημα είναι γιατί δεν συνταγογραφούνται στην Ελλάδα τα τεστ αυτά», ανέφερε.

Όπως είπε, τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν με ασφάλεια, «δηλαδή με μερικές προϋποθέσεις που σήμερα δεν υφίστανται, είτε αραίωση των μαθητών αρχής γενομένης από τα τμήματα που έχουν πάνω από 25 παιδιά σε κάθε τάξη, είτε με την κατάργηση της αντιεπιστημονικής αρχής του 50%+1 που απαιτείται για να κλείσει ένα τμήμα. Η εμπειρία από ΕΕ και ΗΠΑ δείχνει ότι όταν αρρωστήσουν 1-2 ή το πολύ 3 παιδιά σε ένα τμήμα, αυτό κλείνει».

Χαρακτήρισε «ήρωες» τους γιατρούς και τους νοσηλευτές για τη μάχη που δίνουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, επισημαίνοντας ότι μια από τις μεγάλες προτεραιότητες της -μετά την πανδημία -εποχής είναι να δούμε το δημόσιο σύστημα υγείας. Και εκεί «θα κριθούν πολιτικά τα κόμματα, εάν στα προγράμματά τους κατατείνουν για την αναδιοργάνωση και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας ή αν επιμένουν όπως η ΝΔ σε μια προνομιακή ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα σε βάρος του δημόσιου».

«Μόλις χθες είπαν ότι μπήκαν κρεβάτια Covid και στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Πώς μπήκαν όμως; Κάνουν διαλογή τα ιδιωτικά νοσοκομεία ποιους θα πάρουν. Είδαμε μια φωτογραφία από το νοσοκομείο της Νίκαιας, μια αίθουσα μεγάλη με ανθρώπους που έχουν Covid και οι οποίοι δεν μπορούσαν να φύγουν να πάνε σε ιδιωτικά, διότι έπρεπε το ιδιωτικό νοσηλευτήριο να κάνει επιλογή ποιους θα πάρει. Αυτούς που δεν είναι σοβαρά και δεν θα “μολύνουν” τη φήμη του, ότι έγινε νοσοκομείο Covid», υπογράμμισε ο κ. Φίλης.

Διευκρίνισε ότι δεν είναι θέμα γιατρού αλλά επιχειρηματία, με στοιχεία ανισότητας που ευνοούν μόνο όσους έχουν να πληρώσουν. «Όταν τα δημόσια νοσοκομεία δίνουν τη μάχη, δεν είναι δυνατόν μόνο στην Ελλάδα να υπάρχει αυτή η εξαίρεση του ιδιωτικού τομέα από την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στη Γαλλία, στο μεγάλο κύμα πανδημίας πέρυσι, το 30%  των κρουσμάτων ήταν σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια», σημείωσε.

Για την «Αυγή» και τον ΣΥΡΙΖΑ

Επιπλέον, ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι η περιπέτεια που περνάει η εφημερίδα «Αυγή» θα έχει θετική κατάληξη.

Ερωτηθείς για την εικόνα που παρουσιάζει δημοσκοπικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε ότι δεν φαίνεται επί του παρόντος να κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ από τα λάθη της κυβέρνησης, χωρίς να θέλει να μπει – όπως είπε- στη «συζήτηση για τα γκάλοπ, πόσο χειραγωγούν και πόσο διαπιστώνουν». «Ο κόσμος δυσανασχετεί ή και οργίζεται από τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται την πανδημία. Αυτή η πραγματικότητα, η συναισθηματική πολιτική, θα είναι η αιτία για πολιτικές ανακατατάξεις. Δεν ξέρω πως θα γίνουν, ούτε θα μπούμε σε μια μελλοντολογία, αλλά είναι αιτία πολιτικών ανακατατάξεων. Δεν έχει παγώσει το πολιτικό σκηνικό. Υπάρχει υπόγεια κινητικότητα», εξήγησε.

«Το Κέντρο δεν θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο»

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καρπώνεται από ένα άλλο κόμμα, αλλά «κατόρθωσε να εκπροσωπήσει με διάρκεια, πάνω από 10 χρόνια, έναν πολιτικό ιδεολογικό χώρο, διευρύνοντας τα όρια επιρροής της Αριστεράς. Δεν πιστεύω ότι ένα μεγάλο κόμμα που έγινε μικρό, από 40% έγινε 4%, θα ξαναγίνει μεγάλο. Η Ιστορία αυτό διδάσκει, δεν ξέρω αν υπάρξει κάποια εξαίρεση», δήλωσε.

«Ειδικότερα για την Ελλάδα, όταν έχουμε μια κοινωνική, οικονομική και υγειονομική κρίση για τόσα χρόνια που έχει διαλύσει τη λεγόμενη μεσαία τάξη, την ιδέα των συναινέσεων σε μια μέση γραμμή, γιατί να υπάρξει αναβίωση αυτού του περιβόητου μεσαίου χώρου;», διερωτήθηκε. «Ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη, όπου οι σοσιαλδημοκράτες, είχαν μικρή, ελάχιστη ανάκαμψη η οποία δεν σηματοδοτεί μια κοσμογονική πολιτική εξέλιξη», πρόσθεσε.

«Στην Ελλάδα, οι κοινωνικές, οικονομικές και ιστορικές προϋποθέσεις προϋποθέτουν ότι έχουμε δυο διαμορφωμένους πολιτικούς πόλους: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Με δυνατότητα συνεργασιών και στο χώρο του κέντρου. Αλλά ο χώρος του Κέντρου δεν θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν αντιμετωπίζω τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ως πρώην ΠΑΣΟΚ, αλλά ως ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», επισήμανε ο κ. Φίλης.

 

www.ertnews.gr

Γρηγόρης Νιάκας
image}

Αφήστε μια απάντηση