Πριν από 50 χρόνια, οι περίπλοκοι υπολογισμοί έγιναν απλοί – Μια σύντομη ιστορία των αριθμομηχανών

Η αριθμομηχανή φαίνεται σαν μια σεμνή, μικρή συσκευή που όμως κάνει απλούς τους σύνθετους υπολογισμούς. ‘Εχει περάσει μόλις μισός αιώνας από τότε που κυκλοφόρησε η πρώτη φορητή επιστημονική αριθμομηχανή.

Μια σύντομη ιστορία των αριθμομηχανών

Η ιστορία των φορητών ηλεκτρονικών αριθμομηχανών ξεκίνησε λίγο περισσότερο από μισό αιώνα πριν. Στην αρχή υπήρχαν μηχανικές αριθμομηχανές – από τον 17ο αιώνα βοηθούσαν στην εκτέλεση αριθμητικών πράξεων. Φυσικά, έμοιαζαν εντελώς διαφορετικά από τις συσκευές που μπορούμε να βρούμε στα ράφια σήμερα. Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, έγιναν πολλές βελτιώσεις και οι εφευρέσεις του 19ου αιώνα προκάλεσαν αυτό που σήμερα ονομάζουμε αριθμομηχανές.

Η εποχή των ηλεκτρονικών αριθμομηχανών

Παρόλο που η πρώτη ηλεκτρονική αριθμομηχανή δημιουργήθηκε το 1957 (ήταν το Model 14-A της Casio), η μετάβαση από τις μηχανικές στις ηλεκτρονικές αριθμομηχανές δεν έγινε πραγματικά παρά μόνο στις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

Οι ηλεκτρονικές αριθμομηχανές άρχισαν να διαδίδονται αργά τότε, αλλά η λειτουργικότητά τους περιοριζόταν στα απόλυτα βασικά: πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό ή διαίρεση. Το πρώτο ήταν το HP 9100A, το οποίο παρουσιάστηκε το 1968.

Πριν από 50 χρόνια, αναπτύχθηκε η πρώτη φορητή επιστημονική αριθμομηχανή: η HP-35.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, και ακριβώς πριν από 50 χρόνια – στις 4 Ιανουαρίου 1972 – το HP-35 είδε το φως της δημοσιότητας. Ήταν η πρώτη φορητή (!) επιστημονική αριθμομηχανή. Κόστιζε 395 $ (περίπου το ισοδύναμο των σημερινών 2.500 $). Για το λόγο αυτό, ήταν δύσκολη η αγορά της από τον μέσο Smith, αλλά έλαβε μέρος σε διαστημικές αποστολές. Παρόλα αυτά, έχουν πουληθεί πάνω από 300.000 αντίτυπα.

Η αριθμομηχανή HP-35 είχε μήκος 150 mm και πλάτος 81 mm, έτσι ώστε να χωράει εύκολα στην τσέπη του William Hewlett, ο οποίος ανέθεσε στους υπαλλήλους του την ανάπτυξη αυτής της συσκευής. Το μόνο σημαντικό μειονέκτημα ήταν η σχετικά μικρή διάρκεια ζωής της μπαταρίας των 3 ωρών.

Επιμέλεια – Μετάφραση: Μαλγκοζάτα Ολσέφσκι

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr