ΠΟΕΕΤ: Δυστύχημα με θύμα διανομέα στο Π. Φάληρο

«Το 2022 ξεκίνησε όπως τελείωσε το 2021 – νεκρός διανομέας της efood στο Π.Φάληρο», επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό.

Συγκεκριμένα η ΠΟΕΕΤ αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Την τελευταία του πνοή άφησε άλλος ένας συνάδελφος μας διανομέας της efood τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Αλήθεια πόσα θύματα θα μετρήσουμε ακόμη μέχρι να αποφασίσει η Κυβέρνηση να νομοθετήσει επιτέλους την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας;

Ζητούμε επιτέλους να κηρυχτεί η ΚΣΣΕ του Επισιτισμού ως γενικώς υποχρεωτική ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη το άρθρο για τους διανομείς όπου προβλέπει βασικό μισθό, ΜΑΠ και μια σειρά ακόμα ευνοϊκές διατάξεις.

Να αναγνωριστεί η εξαρτημένη σχέση εργασίας για τους συναδέλφους αυτούς και να πάψουν να βαφτίζονται “εξωτερικοί συνεργάτες”.

Ένταξη των διανομέων στα ΒΑΕ.

Η Ομοσπονδία μας θα συνεχίσει τον αγώνα ώστε να προστατευθούν οι συνάδελφοι διανομείς».

Το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού

Στάση εργασίας για τους διανομείς της efood την Τετάρτη 12/1 καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού την Τετάρτη το χρονικό διάστημα 10:00πμ – 14:00μμ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Άλλος ένας συνάδελφος έχασε τη ζωή του γιατί πάλευε για το μεροκάματο.

Εκ μέρους του Συνδικάτου εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του συναδέλφου Χ.Ζ. όπου έχασε τη ζωή εν ώρα εργασίας σε εργατικό ατύχημα που είχε στις 12:30 π.μ. τα ξημερώματα του Σαββάτου 08/01/2022.

Η εταιρεία εφόσον έγινε εν ώρα εργασίας το ατύχημα γνώριζε από τη πρώτη στιγμή, όμως επέλεξε να μην ενημερώσει συγκεκριμένα ώστε να αποφύγει το χαρακτηρισμό του εργατικού ατυχήματος και ό,τι ευθύνες συνεπάγονται.

Ο συνάδελφος ήταν διανομέας freelancer, δούλευε ως «συνεργάτης», πληρωνόταν με το κομμάτι και δούλευε κάτω από τις γνωστές και απαράδεκτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας όπως:

Τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας, τη γενίκευση του «συνεργατικού μοντέλου», την απαράδεκτη αξιολόγηση, τις τεράστιες αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης, τις άσχημες καιρικές συνθήκες, όπως και την ατομική ευθύνη σχετικά με τη συντήρηση των οχημάτων .

Ένα πράγμα έχουμε σίγουρο, ότι όπως δε συμβιβαζόμαστε με τις άθλιες συνθήκες εργασίας, έτσι δε θα συμβιβαστούμε και με το θάνατο.

Δε θα δεχτούμε να βρεθούν κι άλλοι στη θέση όσων έχασαν τη ζωή τους ή σακατεύτηκαν την ώρα της δουλειάς, θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας μέχρι να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της Υγείας μας».

 

 

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση