Με σφοδρότητα χτυπά ο «Διομήδης» τη Θεσσαλία – Ποιες περιοχές θα πλήξουν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Μετά το φονικό πέρασμα του «Ιανού» από τα Φάρσαλα, τον Σεπτέμβριο του 2020, η Θεσσαλία πλήττεται και πάλι από την επέλαση της κακοκαιρίας «Διομήδης». Χείμαρροι και αποστραγγιστικά έργα υπερχείλισαν, χωριά πλημμύρισαν και κάτοικοι από την ανατολική πλευρά του χωριού Υπέρεια, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε ξενοδοχείο των Φαρσάλων, όταν το ποτάμι έκοψε στα δύο το χωριό.

Οι κάτοικοι της Υπέρειας είδαν για 2η φορά σε 1,5 χρόνο τα σπίτια τους πλημμυρισμένα και περιμένουν σιγά σιγά να υποχωρήσουν τα νερά, σημειώνει ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Βαγέλλης Μητρούσιας.

Στην Καρδίτσα φούσκωσε επικίνδυνα ο ποταμός Λείψιμος και η Πυροσβεστική Υπηρεσία έκανε προσπάθεια να αντλήσει νερά από τη  μια πλευρά του ποταμού στην άλλη έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν σπίτια στον Αγ. Θεόδωρο, αναφέρει η ρεπόρτερ Δώρα Μήτρα.

Στον ποταμό Καράμπαλη παραμένουν μηχανήματα που απομακρύνουν φερτές ύλες, ενώ έχουν διακοπεί οδικές συνδέσεις όπως αυτή της Μαγούλας-Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων και Μαγούλας-Μαγουλίτσας.

Τα μανιασμένα κύματα στον Αγιόκαμπο Λάρισας, σε συνδυασμό με τον δυνατό ανατολικό άνεμο που ξεπερνούσε τα 9 μποφόρ, δημιούργησαν ένα μοναδικό φαινόμενο στην παραλία του οικισμού.

Οι αφροί που πλημμύρισαν τους δρόμους, δυσκόλεψαν την κίνηση στον παραλιακό οδικό άξονα.

Ο παραλιακός δρόμος στην Αγιά Λάρισας παραμένει κλειστός από τα φερτά υλικά που μεταφέρθηκαν με τα κύματα της θάλασσας, μεταδίδει η ρεπόρτερ Μίνα Μαυρογιάννη.

Προβλήματα παρουσιάζονται σε ορεινά χωριά Ελασσόνας, όπως το Λιβάδι, ο Κοκκινοπηλός και το Σαραντάπορο που από μεσημέρι παραμένουν χωρίς ρεύμα. Τα χωριά αυτά κατοικούνται κυρίως από ηλικιωμένους και γι’ αυτό ο δήμος Ελλασσόνας καλεί όσους έχουν ανάγκη να τηλεφωνήσουν στο δήμο προκειμένου να τύχουν της ανάλογης βοήθειας.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε ολόκληρο το δήμο Αγιάς, ενώ υπάρχει σύσταση να αποφεύγονται οι μετακινήσεις αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.

Μεγάλοι όγκοι νερού έπεσαν και στο Πήλιο.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, και των συχνών διακοπών ρεύματος, κλειστά θα παραμείνουν αύριο Τετάρτη τα σχολεία στο δήμο Νοτίου Πηλίου.

Στον Βόλο, ο μεγάλος χείμαρρος Κραυσίδωνας, έτρεχε με μεγάλη ορμή στην πόλη, κατεβάζοντας μεγάλες ποσότητες νερού από τα κεντρικά βουνά του Πηλίου.

Το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου πλημμύρισε κι όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν το Ειρηνοδικείο και το Πταισματοδικείο, αύριο Τετάρτη δεν θα λειτουργήσουν για να γίνει εκτίμηση των ζημιών.

Αποχιονιστικά ρίχνουν αλάτι στην Εγνατία όπου το θερμόμετρο δείχνει -4 και θα πέσει ακόμη περισσότερο, αναφέρει ο ρεπόρτερ Βασίλης Σιώμος. Καθώς ριπές ανέμου μετακινούν χιόνι από το βουνό και στις πλαγιές υπάρχει η σύσταση κι εδώ, αν δεν είναι απαραίτητο, οι οδηγοί να μην ταξιδέψουν.

Τις πληγές της μετρά η Κάλυμνος

Η Κάλυμνος μετράει τις πληγές της μετά το σαρωτικό πέρασμα του «Διομήδη».

Μέσα σε λίγες ώρες το ύψος των βροχοπτώσεων στην Κάλυμνο έφτασε τα 150 χιλιοστά. Δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές ενώ το οδικό επαρχιακό δίκτυο αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.

Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Από νωρίς το πρωί έχει αρχίσει η αποκατάσταση των ζημιών που καταγράφηκαν κυρίως στα Σκάλια και την Παλιόνησο.

Οι νεροποντές ξεκίνησαν από το βράδυ του Σαββάτου και από τύχη όπως λένε οι κάτοικοι δεν υπήρξαν θύματα.

Στο νησί μετέβη και ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας μετά από συνεννόηση με τον δήμαρχο του νησιού για την εκτίμηση της κατάστασης.

«Είναι πρωτόγνωρα φαινόμενα αυτά τα οποία εκδηλώθηκαν και ουσιαστικά δράσαμε αμέσως με στόχο το να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις περαιτέρω καταστροφές», δήλωσε ο κ. Λέκκας.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα με ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Κω.

Εκτεταμένες είναι οι ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Με κατεπείγον αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ζητά την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.

Ρεπορτάζ: Μάνια Γκούσιαρη, Βαγγέλης Μητρούσιας, Φρόσω Παύλου, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, Μάκης Νασιάδης, Δώρα Μήτρα, Φρόσω Παύλου, Θωμαϊς Αδάμου, Βαλερια Δολαψάκη
Επιμέλεια: Ειρήνη Βασάλου

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση