Με θλίψη αποχαιρετά ο κόσμος του πολιτισμού τον Δημήτρη Χαρίτο

Σήμερα κηδεύεται ο κριτικός κινηματογράφου και ποιητής Δημήτρης Χαρίτος, ένα από τα ιστορικότερα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, που έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου σε ηλικία 92 ετών.

Ο Δημήτρης Χαρίτος, πατέρας του σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρίτου, είχε επίσης διατελέσει αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, το οποίο τον αποχαιρετά με το ακόλουθο μήνυμα:

Ο Δημήτρης Χαρίτος υπήρξε ένας άνθρωπος με μεγάλο πάθος για τον κινηματογράφο και την ποίηση σε βαθμό που αυτό καθόρισε τη ζωή του και τον ώθησε να γίνει κριτικός κινηματογράφου και ποιητής. Η καλλιέργειά του, η γλυκύτητα του λόγου του, η έμφυτη ευγένειά του και οι χαμηλοί τόνοι τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό στην κινηματογραφική μας κοινότητα.

Ο Δημήτρης Χαρίτος υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια τον ελληνικό κινηματογράφο με τα κείμενά του και την ενεργή συμμετοχή του στην Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, αλλά και από θεσμική θέση ως Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Το ΕΚΚ εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήριά του στην κόρη του Κλεοπάτρα, τον γιο του Λευτέρη και την υπόλοιπη οικογένειά του.

Συγκινητικός ήταν και ο αποχαιρετισμός στον κριτικό κινηματογράφου και ποιητή από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με ανάρτησή του στο Facebook.

Το Φεστιβάλ Δράμας αποχαιρετά με οδύνη τον κριτικό κινηματογράφου και ποιητή Δημήτρη Χαρίτο που έφυγε από κοντά μας την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου σε ηλικία 92 ετών. Ένας από τους πιστότερους φίλους της διοργάνωσης αλλά και της μικρού μήκους ταινίας, ο Δημήτρης Χαρίτος παρακολουθούσε ανελλιπώς το Φεστιβάλ επί 38 συναπτά έτη -από τότε που η κινηματογραφική λέσχη Δράμας ξεκίνησε το θεσμό. Ήταν πάντα εκεί: ως φανατικός θεατής, ως κριτικός κινηματογράφου, ως μέλος της κριτικής επιτροπής, αλλά και ως ποιητής –οι ξεχωριστές ποιητικές του συλλογές παρουσιάστηκαν πολλές φορές στο πλαίσιο των βιβλιοπαρουσιάσεων του Φεστιβάλ –με τελευταία τη συλλογή «Τα τριακόσια εξήντα πέντε και το ένα για τα δίσεχτα χρόνια».

Είχε συμμετάσχει αρκετές φορές στις κριτικές επιτροπές του Φεστιβάλ Δράμας, ενώ το 2019 διετέλεσε και πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Εθνικού Διαγωνιστικού –«κι αυτό μου φαίνεται πως θα είναι το χαρτί της συνταξιοδότησής μου», όπως είχε πει ο ίδιος. Ένα «παράσημο» που έφερε τιμητικά καθώς επί δεκαετίες παρακολουθούσε με πάθος τις μικρού μήκους ταινίες, γράφοντας κριτικές που θα ζήλευαν οι σκηνοθέτες της μεγάλου μήκους ταινίας –«μνημεία» οξυδερκούς κριτικής ανάλυσης που έδιναν φτερά στους νέους κινηματογραφιστές, ακόμα κι όταν επεσήμαναν αδυναμίες. Γιατί ο Δημήτρης Χαρίτος πίστευε στην δύναμη της μικρού μήκους ταινίας, την αντιμετώπιζε ως ένα αυθύπαρκτο καλλιτεχνικό είδος, και αγαπούσε τους νέους σκηνοθέτες.

Ήταν άλλωστε και ο ίδιος πατέρας ενός ταλαντούχου κινηματογραφιστή, του Λευτέρη Χαρίτου, ενώ διατηρούσε μέχρι τέλους άρρηκτους δεσμούς με την λατρεμένη του Δράμα όπου πέρασε ένα μέρος της στρατιωτικής του θητείας.

Ο Δημήτρης Χαρίτος υπήρξε ο «νονός» της έκφρασης ότι «η ∆ράµα είναι το μαιευτήριο του ελληνικού κινηματογράφου». Το Φεστιβάλ του ανταποδίδει αυτή την αγάπη. Οι εργαζόμενοι του Φεστιβάλ δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ.


Η κηδεία του Δημήτρη Χαρίτου θα γίνει τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, στις 13:30, από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Εκκληση της οικογενείας του είναι αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν στην Κιβωτό του Κόσμου.

www.ertnews.gr

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος