Θεμιστοκλέους: Ξεπερνά το 90% το ποσοστό των άνω των 60 που έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού για 1η δόση

«Από τη μέρα της ανακοίνωσης υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών έχουν κλειστεί περισσότερα από 180.000 ραντεβού 1ης δόσης, περισσότεροι από 150.000 συμπολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί, και αν συνυπολογίσουμε τις αιτήσεις στο κατ’οίκον το ποσοστό άνω των 60 ξεπερνά το 90%», είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα. Υπενθύμισε ότι η καταληκτική ημερομηνία για να εμβολιαστούν οι πολίτες άνω των 60 είναι η 16η Ιανουαρίου. Μετά την ημερομηνία αυτή θα ξεκινήσει η βεβαίωση των προστίμων.

Όσον αφορά τις αιτήσεις απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα για τον εμβολιασμό για περιπτώσεις λόγων υγείας, ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε ότι εάν και εφόσον ο θεράπων ιατρός το κρίνει, θα μπορεί να κάνει αίτηση για τους ασθενείς που παρακολουθεί σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση σε κάθε υγειονομική περιφέρεια, ανάλογα με τον τόπο μόνιμης διαμονής του πολίτη, διαβιβάζοντας ταυτόχρονα όλα τα συνοδευτικά έγγραφα και γνωματεύσεις.

Σημείωσε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει εκδώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού είναι εξαιρετικά σπάνιο να συντρέχει λόγος υγείας μη εμβολιασμού. «Ακόμη και κάποιος να έχει αντένδειξη σε ένα είδος εμβολίου μπορεί να εμβολιαστεί με το άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος για όσους, ενώ είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος, έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί σε χώρα της ΕΕ ή σε μια από τις 33 χώρες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό ψηφιακό, από σήμερα θα μπορούν να ανεβάσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους στη διεύθυνση anagnorisi.emvolio.gov.gr

Όσοι έχουν εμβολιαστεί σε χώρες που δεν υποστηρίζουν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση στα ΚΕΠ.

Πηγή: ΕΡΤ1

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση