5G – Στην πόρτα του ταμείου ΦΑΙΣΤΟΣ 31 εταιρείες

Γράφει η Όλγα Κλώντζα

Στην αναζήτηση των κατάλληλων επενδυτών που θα συμπληρώσουμε με ιδιωτικά κεφάλαια το μερίδιο των 93 εκατ. ευρώ του ελληνικού Δημοσίου βρίσκεται αυτή την περίοδο η Συμμετοχές 5G, που διαχειρίζεται το Επενδυτικό Ταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ. Το στάδιο του fund raising βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και ήδη 31 εταιρείες έχουν χτυπήσει την πόρτα του Ταμείου διερευνώντας τις δυνατότητες που θα τους προσφέρει.

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Συμμετοχές 5G, κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης, στο πλαίσιο του InfoCom World 2021, το ενδιαφέρον για συν-επενδύσεις στην Ελλάδα, στον κλάδο των ψηφιακών υπηρεσιών που σχετίζονται με το 5G, είναι μεγάλο, παρότι το εν λόγω εγχείρημα είναι πρωτοπόρο για τα ελληνικά -και όχι μόνο- δεδομένα. Η αγορά των εφαρμογών 5G είναι πολλά υποσχόμενη και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγει η EY για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναμένεται ως το τέλος της δεκαετίας η προστιθέμενη αξία στην εθνική μας οικονομία από τις επενδύσεις σε υποδομές και εφαρμογές δικτύων 5ης γενιάς θα ξεπεράσει τα 12,5 δισ. ευρώ.

Ενδιαφέρον για νέες δραστηριότητες στην Ελλάδα

Μέχρι στιγμής, μια σειρά άτυπων επαφών με 31 εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχει θερμάνει το κλίμα, δεδομένου ότι αυτές δεν μπορούν ακόμα να μπουν στον κανονικό επενδυτικό κύκλο του Ταμείου ΦΑΙΣΤΟΣ (ο επενδυτικός κανονισμός έχει ολοκληρωθεί). Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με τον κ. Τζωρτζακάκη, κυριαρχούν, όπως αναμενόταν, οι κλάδοι των logistics, της διασυνδεσιμότητας και της κυβερνοασφάλειας, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ανεβάσουν ρυθμούς και οι διαστημικές τεχνολογίες.

Μάλιστα, ορισμένες αυτές τις εταιρείες, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, δεδομένου ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση από το ΦΑΙΣΤΟΣ, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα. Υπάρχει μάλιστα εταιρεία, όπως είπε ο επικεφαλής της Συμμετοχές 5G, η οποία ήθελε στο πλαίσιο της δραστηριότητάς της να φτιάξει ένα ερευνητικό κέντρο στη Γερμανία και μετά τις συζητήσεις με το ελληνικό θεματικό fundυπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να το κάνει τελικά στην Ελλάδα.

«Ο στόχος μας όταν δημιουργήσαμε το Ταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ ήταν διπλός. Πρώτον μεν να φτιάξουμε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα για να προσφέρουμε χρηματοδότηση. Δεύτερον, να προσφέρουμε τα εργαλεία, δηλαδή τους στρατηγικούς και λειτουργικούς πόρους, προκειμένου οι εταιρίες να αναπτυχθούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζωρτζακάκης.

Σε αυτό το επίπεδο, η Συμμετοχές 5G απλώνει μέσα από στρατηγικές συνεργασίες ένα ευρύ δίκτυο υποστήριξης, το οποίο θα δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον για εταιρείες οι οποίες θέλουν να ανέβουν πίστα, χωρίς όμως να αποκλείονται και οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παραχώρηση φάσματος σε υποψήφιους επενδυτές, το οποίο και μπορούν να χρησιμοποιήσουν για trialsκαι testsτων προϊόντων τους. Ουσιαστικά, οι επιχειρήσεις που θα μπουν στην οικογένεια του ΦΑΙΣΤΟΣ δεν θα έχουν να ανησυχούν παρά μόνο για την ανάπτυξη του προϊόντος τους καθ’ αυτού. Ήδη, έχουν κλειδώσει συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Corallia, τη Vantage Towers Greece, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, την Cosmote.

Πηγή: OT.gr

Αφήστε μια απάντηση