Καραβίας – Πάνω από 7% η ανάπτυξη το 2021, στο 5% το 2022

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Για το 2021 ο κ. Καραβίας εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 7% και το 2022 θα κινηθεί κοντά στο 5%.

Όπως τόνισε σχετικά, «είναι σημαντικό και ρεαλιστικό ταυτόχρονα να επιτευχθεί ένας μέσος ρυθμός ανάπτυξης πάνω από τον αντίστοιχο της ευρωζώνης, της τάξης του 4%, για την επόμενη πενταετία, με την πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και την προσέλκυση διεθνών και εγχώριων ιδιωτικών κεφαλαίων για επενδύσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αφού αντιμετωπίσαμε επιτυχώς τις τελευταίες προκλήσεις, στρέφουμε όλες μας τις δυνάμεις στην επέκταση των εργασιών μας, στηρίζοντας έτσι και την επίτευξη των βασικών στόχων της οικονομικής πολιτικής – τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο διατηρήσιμης και συμπεριληπτικής ανάπτυξης και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα».

Σε σχέση με την έξαρση του πανδημικού κύματος και την ενεργειακή κρίση, τόνισε πως οι επιπτώσεις τους στην οικονομική δραστηριότητα φαίνεται πως θα είναι ελεγχόμενες, εκτός κι αν τα προβλήματα και στα δύο μέτωπα επιδεινωθούν.

«Η οικονομία παραμένει ανοιχτή και αυτό είναι πολύ σημαντικό» είπε, συμπληρώνοντας ότι τα στοιχεία από τις λιανικές πωλήσεις του προηγούμενου τριμήνου δείχνουν πως έχουν πλέον διαμορφωθεί περίπου στα επίπεδα του 2019.

Η επενδυτική βαθμίδα

Εξάλλου, ο κ. Καραβίας χαρακτήρισε τα αποτελέσματά της Eurobank ορόσημο για την τράπεζα και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εφετινής χρήσης, θα ξεκινήσουν συζητήσεις με τον επόπτη για τη διανομή μερίσματος στους μετόχους της Eurobank.

Όπως είπε, «ο δείκτης ΝΡΕ διαμορφώνεται στο 7,3%. Είναι η πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία που ελληνική τράπεζα επιτυγχάνει μονοψήφιο δείκτη, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα επιστροφής στην οικονομική κανονικότητα».

Πολύ σημαντικό χαρακτήρισε επίσης το γεγονός ότι όλοι οι συστημικοί όμιλοι θα μειώσουν τους δείκτες καθυστερήσεων κάτω από το 10% το 2022, καθώς με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα.

Πηγή: ΟΤ

Αφήστε μια απάντηση