«Κουρεμένα» ενοίκια – Ποιοι θα κληθούν να επιστρεψουν τις αποζημιώσεις

Τα ποσά των αποζημιώσεων που έλαβαν για τα «κουρεμένα» ενοίκια θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος πολλοί ιδιοκτήτες και υπεκμισθωτές  ακινήτων.

Πρόκειται για φορολογούμενους που έλαβαν προκαταβολικά την κρατική αποζημίωση για τα μειωμένα έως 100% μισθώματα των μηνών Μαρτίου – Ιουλίου 2021 και όπως έδειξαν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ «ξέχασαν» στη συνέχεια να υποβάλουν όπως είχαν υποχρέωση τις δηλώσεις Covid  ή εισέπραξαν μεγαλύτερο ποσό προκαταβολής από την αποζημίωση που δικαιούνται.

Σύντομα οι φορολογούμενοι αυτοί θα λάβουν «ραβασάκι» με το ύψος της αποζημίωσης που θα πρέπει να επιστρέψουν στο δημόσιο και σε περίπτωση που δεν το πράξουν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας θα επιβαρυνθούν με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Η ΑΑΔΕ έχει αρχίσει ήδη να «φακελώνει» τους εκμισθωτές και υπεκμισθωτές που έλαβαν χρήματα χωρίς να δικαιούνται ενώ με απόφαση που υπογράφουν οι Χρήστος Σταϊκούρας, Θόδωρος Σκυλακάκης και Απόστολος Βεσυρόπουλος  καθορίζεται η  διαδικασία αναζήτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της αποζημίωσης σε εκμισθωτές για τα μισθώματα μηνών Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2021. Σημειώνεται ότι το «κούρεμα» έως 100% των ενοικίων ήταν ένα από τα μέτρα που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία με το ποσό της αποζημίωσης για τους ιδιοκτήτες να φθάνει ακόμη και στο 80% του ποσού του μισθώματος.

Η απόφαση

Με την υπουργική απόφαση δρομολογείται η αναζήτηση των συγκεκριμένων ποσών από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του υπουργείου Οικονομικών με βάση τα στοιχεία που αποστέλλονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ειδικότερα για την επιστροφή των κρατικών αποζημιώσεων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων ακολουθείται η εξής διαδικασία:

1. Η ΑΑΔΕ  δημιουργεί και αποστέλλει στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ)  του υπουργείου Οικονομικών:

– αναλυτική κατάσταση, ανά Α.Φ.Μ., των δικαιούχων εκμισθωτών/υπεκμισθωτών που εισέπραξαν την αποζημίωση, ξεχωριστά για κάθε ένα από τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο και δεν υπέβαλαν «Δήλωση Covid» εντός της εκάστοτε οριζόμενης προθεσμίας και καθίστανται υπόχρεοι επιστροφής του καταβληθέντος ποσού ή υπέβαλλαν «Δήλωση Covid» από την εκκαθάριση της οποίας προκύπτει ποσό αποζημίωσης μικρότερο της καταβληθείσας προκαταβολής και καθίστανται υπόχρεοι επιστροφής του υπερβάλλοντος καταβληθέντος ποσού, καθώς και

– συγκεντρωτική κατάσταση, ανά Α.Φ.Μ., των ως άνω υπόχρεων επιστροφής, με το συνολικό για το ως άνω χρονικό διάστημα αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί.

Οι καταστάσεις είναι σε ηλεκτρονική μορφή και περιλαμβάνουν τα πλήρη στοιχεία των υπόχρεων επιστροφής (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, επωνυμία, διεύθυνση κατοικίας/έδρας, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, Α.Φ.Μ., Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος) και το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό, ολογράφως και αριθμητικώς.

2. Βάσει της συγκεντρωτικής κατάστασης η ΓΔΟΥ αναζητεί την αποζημίωση που έχει καταβληθεί αχρεώστητα, εκδίδοντας καταλογιστική πράξη με το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό συνολικά.

3. Το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό βεβαιώνεται και εισπράττεται ως έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού, κατά τις διατάξεις του ν.δ. 356/1974 (Α’ 90) Περί Κώδικος Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.), στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εσόδου (Α.Λ.Ε.) 1590789001 «Λοιπές Επιστροφές Ποσών». Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής, το προς ανάκτηση ποσό επιβαρύνεται επιπλέον με τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής του άρθρου 6 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.).

Πηγή: ΟΤ

Αφήστε μια απάντηση