Τι θα «ξεκλειδώσει» το κοινωνικό μέρισμα – Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

Ανοιχτό παραμένει το παράθυρο για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος την περίοδο των Χριστουγέννων από τη μεγαλύτερη του αναμενομένου ανάπτυξη που καταγράφεται τη φετινή χρονιά, παρότι τα δημοσιονομικά περιθώρια στενεύουν εξαιτίας των πόρων που κατευθύνονται για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων τον Οκτώβριο επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο να αισιοδοξεί, προσδοκώντας μάλιστα και σε υπέρβαση στόχου στο τέλος της χρονιάς.

Καταλυτικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις θα παίξει η πορεία των φορολογικών εσόδων τον Νοέμβριο και των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου.

Στο οικονομικό επιτελείο, παρότι επιμένουν πως οι ταμειακές αντοχές έχουν εξαντληθεί μετά τις αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές και τα αντισταθμιστικά μέτρα για την ενεργειακή κρίση, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιας περιορισμένης κλίμακας παρέμβαση.

Μετράνε τα δημοσιονομικά περιθώρια

«Περιμένουμε να δούμε αν υπάρχουν κάποια μικρά δημοσιονομικά περιθώρια, ώστε να βοηθήσουμε, ανάλογα με την κατάσταση που θα υπάρχει στη χώρα τις επόμενες εβδομάδες, συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα ή ομάδες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Την ίδια στιγμή πηγές από το υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζουν πως η απόφαση για τη διανομή ενός «μερίσματος ανάπτυξης» τα Χριστούγεννα θα έχει πολιτική χροιά και δεν θα βασιστεί σε αμιγώς οικονομικά κριτήρια.

Οι συνταξιούχοι και οι υγειονομικοί

Στο τραπέζι παραμένει το σενάριο για την καταβολή ενός έκτακτου επιδόματος σε περίπου 1,3 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι δεν έλαβαν αναδρομικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και ενός δώρου Χριστουγέννων στο υγειονομικό προσωπικό το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού.

Το κόστος θα επιβαρύνει μόνο τον φετινό προϋπολογισμό και εάν τελικά «ξεκλειδώσει» αναμένεται να είναι περιορισμένο, ώστε να μη φουσκώσει ακόμα περισσότερο το έλλειμμα.

Τον επόμενο μήνα οι τελικές αποφάσεις

Ολα πάντως θα κριθούν τον επόμενο μήνα, οπότε:

– Θα υπάρχει σαφής εικόνα για τη δυναμική της ανάκαμψης το τρέχον έτος, καθώς στις 6 Δεκεμβρίου η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

– Θα μπορεί με ακρίβεια να εκτιμηθεί το τελικό αποτέλεσμα στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης.

Τα αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι τα περιθώρια για λήψη μέτρων με κόστος στα κρατικά ταμεία καθορίζονται από τις εξελίξεις στο μέτωπο του ελλείμματος και του χρέους, τα οποία κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ και πρέπει πάση θυσία να αποκλιμακωθούν.

Καθοριστικός παράγοντας η ένταση των ανατιμήσεων

Ενας ακόμα παράγοντας που θα κρίνει τη διανομή ή μη του κοινωνικού μερίσματος είναι η έκταση και η ένταση των ανατιμήσεων. Το ράλι στο ηλεκτρικό ρεύμα τον Νοέμβριο ανέτρεψε τον αρχικό σχεδιασμό και ανέβασε ακόμα περισσότερο τον λογαριασμό για το Δημόσιο.

Αρμόδιοι παράγοντες τονίζουν ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει την ακριβή τροχιά των τιμών, καθώς και το αν και πότε θα χρειαστεί νέα κρατική χρηματοδότηση για την αναπλήρωση πρόσθετων απωλειών στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Ηδη, όπως αναφέρουν πηγές, είναι σε εξέλιξη ασκήσεις για τη διαμόρφωση υψηλότερης επιχορήγησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, και συγκεκριμένα για τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου.

Οι ανατιμήσεις είναι οξύτερες από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί και αρμόδιοι παράγοντες προειδοποιούν πως τα χειρότερα έπονται.

Πάντως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, «χριστουγεννιάτικο μποναμά» θα λάβουν φέτος πάνω από 270.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν διπλό εισόδημα τον Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα, στις 15 Δεκεμβρίου θα λάβουν το έκτακτο επίδομα-δώρο και στις 30-31 Δεκεμβρίου το κανονικό επίδομα. Οσοι θα λάβουν την ενίσχυση δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα, καθώς θα δουν «αυτόματα» στον λογαριασμό τους το αυξημένο ποσό του επιδόματος.

Αφήστε μια απάντηση