Προϋπολογισμός – «Ολική επαναφορά» με ανάπτυξη 11,7%

Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή αποτυπώνεται η δυναμική ανάκαμψη που καταγράφει η ελληνική οικονομία, στη σκιά της ενεργειακής κρίσης και της νέας έξαρσης της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται σωρευτική ανάπτυξη 11,7% τη διετία 2021-2022 και επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας από το επόμενο έτος.

Κατά το τέταρτο τρίμηνο αναμένεται να σβήσουν οι απώλειες του 2020, με το επίπεδο πραγματικού ΑΕΠ στο τέλος του 2022 να υπερβαίνει το αντίστοιχο επίπεδο του 2019 κατά 1,7%.

Το υπουργείο Οικονομικών κατά την κατάθεση αναθεωρεί για τρίτη φορά προς τα πάνω τον πήχη για την ανάπτυξη του 2021 στο 6,9% και θέτει τον πήχη στο 4,5% για την επόμενη χρονιά, με «καύσιμο» τις επενδύσεις, την κατανάλωση και τις εξαγωγές.

Θετικά σημάδια για την ανεργία η οποία προβλέπεται να υποχωρήσει στο 14,2%, από 15,9% το 2021, ενώ δεν αποτυπώνονται μεγάλες ανησυχίες για παγίωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο ρυθμός πληθωρισμού αναμένεται μετριοπαθώς θετικός στο σύνολο του 2022 (0,8%), καθώς οι πληθωριστικές τάσεις του 2021 αναμένεται να αρχίσουν να υποχωρούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, επιτρέποντας όφελος πραγματικού μέσου μισθού κατά 0,2% έναντι του 2021.

Καλύφθηκαν τα 2/3 των απωλειών της πανδημίας

Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ότι παρότι ο προϋπολογισμός του 2022 καταρτίζεται, για δεύτερο συνεχόμενο έτος, υπό το καθεστώς αβεβαιότητας που προκαλεί η παγκόσμια υγειονομική κρίση και μολονότι οι τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις στις τιμές αποτελούν πρόσθετο παράγοντα αβεβαιότητας έχουν ήδη καταγραφεί τα πρώτα θετικά μακροοικονομικά αποτελέσματα, μετά τη σταδιακή υποχώρηση των άμεσων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η οικονομία έχει ήδη καλύψει τα δύο τρίτα των απωλειών του ΑΕΠ στην πανδημία και οι προβλέψεις δείχνουν ότι γίνεται βήμα επιστροφής σε δημοσιονομική ισορροπία.

Το πρωτογενές έλλειμμα εκτιμάται για το 2022 στο 1,4% του ΑΕΠ από -7% το 2021 και το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4% του ΑΕΠ από 9,6%.

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 350 δισ. ευρώ ή 197,1% του ΑΕΠ φέτος από 206,3% του ΑΕΠ το 2020, ενώ προβλέπεται νέα μείωση στο 189,6% του ΑΕΠ (αλλά στα 355 δισ. ευρώ) το 2022.

Λιγότερος ΕΝΦΙΑ

Πηγές του υπουργείου, σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2022, ανέφεραν ότι η οικονομία είναι κοντά στο να πετύχει ανάκαμψη V στα πρώτα τρίμηνα του 2022.

Οι μεγαλύτερες αβεβαιότητες αφορούν αυτή τη στιγμή τις τιμές της ενέργειας παρά τα πανδημικά φαινόμενα, ενώ σχετικά με τον πληθωρισμό εμφανίστηκαν σχετικά καθησυχαστικές.

Οσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, οι ίδιες πηγές ανέφεραν που οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερα του χρόνου περίπου €70 εκατ. σε σχέση με φέτος, με τη μείωση αυτή να είναι μόνιμη, ασχέτως της ενσωμάτωσης των νέων αντικειμενικών αξιών.

Περαιτέρω απέφυγαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους, σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων στήριξης έναντι της ακρίβειας ή για άλλες παρεμβάσεις, παρά ταύτα, διαβεβαίωσαν ότι υπάρχουν οι πόροι για κάθε ενδεχόμενο.

Από το οικονομικό επιτελείο τονίζεται ότι έχει γίνει συνετή διαχείριση του ταμείου της χώρας, το οποίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα για να μπορέσει η κυβέρνηση να αντεπεξέλθει σε ενδογενείς και εξωγενείς κρίσεις, όπως το υγειονομικό, ή άλλες αναταράξεις.

Διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν οι πόροι να στηρίξουν τις αντίστοιχες πολιτικές αποφάσεις, αρκεί να υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και οι ίδιες πηγές επεσήμαναν τη σημασία της προσεκτικής διαχείρισης των δημοσιονομικών της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση