Κατώτατος μισθός – Σε δύο φάσεις η αύξηση το 2022 – Το επικρατέστερο σενάριο

H τμηματική αύξηση 2% συν 3% (ανά εξάμηνο) είναι το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα για το 2022, παράλληλα με τη νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την επέκταση του «παγώματος» της εισφοράς αλληλεγγύης (ΕΑΣ) στο Δημόσιο και σε όλους τους  συνταξιούχους.

Η νέα ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ, όπως αναμένεται, πάνω από το 5,9% που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ανοίγει τον δρόμο για πρόσθετα έσοδα στον προϋπολογισμό, αυξάνοντας τις δυνατότητες για ελαφρύνσεις και νέες παροχές.

Με την αύξηση 2% συν 3% ο κατώτατος μισθός θα φθάσει στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο 2022 και στα 682,5 ευρώ το β’ εξάμηνο του έτους.

Επιπροσθέτως, θα οδηγήσει σε μισθούς έως 750,7 ευρώ με μία τριετία, έως 819 ευρώ με δύο τριετίες και έως 887,2 ευρώ με τρεις τριετίες.

Δύο ακόμη παρεμβάσεις

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρεί και σε δύο ακόμα σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες θα δώσουν «ανάσες» στο εισόδημα των χαμηλόμισθων του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Εργάνης (βασιζόμενη στα στοιχεία του ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ), σχεδόν ένας στους δύο εργαζομένους λαμβάνει μισθό έως 800 ευρώ, ενώ περίπου 400.000 άνθρωποι, δηλαδή το 20% του συνόλου των μισθωτών, έχουν απολαβές που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ τον μήνα.

Ηδη έχει αποφασιστεί για το νέο έτος η διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Θεωρείται σημαντική κίνηση, καθώς εκτιμάται ότι θα δώσει ισχυρά κίνητρα στους εργοδότες να προχωρήσουν σε προσλήψεις και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, σε μια δύσκολη περίοδο, καθώς η αγορά εργασίας έχει πληγεί βαρύτατα από τις συνέπειες της πανδημίας.

Το όφελος σε μεικτούς μισθούς της τάξης των 2.000 ευρώ θα είναι 23 ευρώ τον μήνα, τα οποία θα «χάνονταν» αν η ελάφρυνση δεν διατηρούνταν και το 2022.

Το όφελος παραμένει ισχυρό και για τους εργοδότες το 2022, καθώς ξεπερνά τα 12 ευρώ για τον κατώτατο μισθό και τα 35 ευρώ εάν ο μισθός είναι άνω των 2.000 ευρώ. Το κονδύλι για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε περίπου 245 εκατ. ευρώ τον χρόνο και θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η μείωση επιμερίζεται σε -1,79 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και -1,21 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζομένους, τονώνοντας ταυτόχρονα την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Οι ασφαλιστικές εισφορές

Οι ασφαλιστικές εισφορές, στο βασικό πακέτο κάλυψης μισθωτού, ανέρχονταν σε 39,66% το 2020. Τα ασφάλιστρα επιμερίζονταν κατά 15,33% στον εργαζόμενο και κατά 24,33% στον εργοδότη.

Με τη μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το συνολικό ασφάλιστρο διαμορφώθηκε το 2021 στα 36,66%. Τα ασφάλιστρα επιμερίζονται κατά 14,12% στον εργαζόμενο και κατά 22,54% στον εργοδότη.

Την ίδια ώρα, τον δρόμο για την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους ανοίγει πιθανή νέα αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Η επέκταση της εφαρμογής του μέτρου αυτού από το επόμενο έτος σε όλους, ανεξαιρέτως, τους φορολογουμένους θα έχει ως συνέπεια από την 1η-1-2022 και μετά να πάψουν να επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης:

α) Οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ.

β) Οι δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί, των οποίων τα ετήσια εισοδήματα από μισθούς υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ.

γ) Οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση