Συνταξιούχοι – Νέο κύμα πληρωμών εντός του Νοεμβρίου

Εντός του Νοεμβρίου θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στους χιλιάδες νέους συνταξιούχους (μετά τον Οκτώβριο του 2019), δεσμεύτηκε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ με εμβόλιμες πληρωμές εντός Νοεμβρίου θα εξοφληθούν σταδιακά οι 29.032 «δύσκολες» περιπτώσεις νέων συνταξιούχων που δικαιούνται αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019. Εξάλλου εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να εξοφληθεί η πρώτη ομάδα που είναι οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι.

Ειδικότερα, αναμένεται να εξοφληθούν 8.419 εργαζόμενοι συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 και φυσικά είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Τονίζεται ότι εντός Νοεμβρίου θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλες δύο εμβόλιμες πληρωμές:

– για συνταξιούχους χηρείας σε περίπτωση που ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019 και

– για κληρονόμους συνταξιούχων που δεν δικαιούνται σύνταξη χηρείας αλλά θα λάβουν τα αναδρομικά για όσο διάστημα ζούσε ο εκλιπών από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί ο επανυπολογισμός 215.000 συντάξεων τις οποίες εισπράττουν «παλαιοί» συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο του 2016) ειδικών δύσκολων περιπτώσεων με λάθη ή ελλιπή στοιχεία που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας.

Στελέχη του ΕΦΚΑ αναφέρουν πως από τους εν λόγω συνταξιούχους εκτιμάται πως θα δικαιούνται αναδρομικά το 20%, δηλαδή περίπου 40.000 – 50.000. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν επανυπολογιστεί οι εν λόγω συντάξεις και να έχουν πληρωθεί όσοι δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις. Η μέση αύξηση για τους παλαιούς συνταξιούχους είναι της τάξης του 2 – 3% και σε απόλυτους αριθμούς κοντά στα 10-12 ευρώ.

Στο μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, για την επιστροφή των μειώσεων σε επικουρικές συντάξεις και δώρα κατά το επίμαχο 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος του 2016).

Σε αναμονή είναι και χιλιάδες συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, για την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τις περικοπές των συντάξεών τους με τους νόμους 4051/2021 και 4093/2012, καθώς και του χρόνου παραγραφής (διετής ή πενταετής) των αξιώσεων που έχουν εγείρει.

Ωρα… Eφορίας

Εφτασε η ώρα του λογαριασμού με την Εφορία για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων που έλαβαν οι συνταξιούχοι το 2019. Η ΑΑΔΕ ενεργοποίησε την ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής των αναδρομικών ποσών με βάση τα ηλεκτρονικά αρχεία αποδοχών/συντάξεων έτους 2021.

Οι συνταξιούχοι που εισέπραξαν αναδρομικά το 2019 καλούνται τώρα να τα εμφανίσουν στην Εφορία με την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων και να πληρώσουν έξτρα φόρο.

Oι τροποποιητικές δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι και το τέλος του έτους, ενώ ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2022.

Αφήστε μια απάντηση