Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Στα 3.200 τα ενεργά κρούσματα – Παρελάσεις με μάσκες παντού (video)

Στο μέτωπο της πανδημίας, ο κορονοϊός δείχνει τα δόντια του ξανά. Το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί κατά 28% τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε ολόκληρη τη χώρα. Μεγαλύτερη επιβάρυνση έχουμε στη βόρεια Ελλάδα, όπου δεν υπάρχει αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Την ίδια ώρα οι ειδικοί απευθύνουν ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας και στις παρελάσεις.

Με 3.200 ενεργά κρούσματα, η Θεσσαλονίκη προετοιμάζεται για το τριήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου. Η ανησυχία για την πίεση στις ΜΕΘ είναι έκδηλη, αφού η κάλυψη ήδη ξεπερνά το 95%.

«Όπου και αν γίνουν οι παρελάσεις να φοράμε μάσκες» τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης.

Σε όλη τη χώρα οι νέες διαγνώσεις παρουσίασαν αύξηση 28% σε σχέση με 2 εβδομάδες πριν

Για αύξηση θανάτων κατά 8% και αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας με τάσεις επιδείνωσης, έκανε λόγο ο επικ. Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αυξημένη διασπορά καταγράφεται στα Γρεβενά, την Ημαθία, τη Μαγνησία, σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας αλλά και στο Βόρειο Τομέα Αθηνών.

«Κάθε σύστημα έχει αντοχές. Δεν μπορούμε να κάνουμε τις αντοχές τους συστήματος επί 10. Πρέπει να φροντίσουμε το σύστημα να μη χρειάζεται παραπάνω φροντίδα» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 165.461 τεστ, 3407 κρούσματα, 347 διασωληνωμένους και 34 θανάτους.

Όλη η Θεσσαλία είναι στο «κόκκινο». Αυξημένες είναι οι νοσηλείες στο νοσοκομείο Τρικάλων.

«Ένα μέρος έχει να κάνει με το γεγονός ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών έχει βαλτώσει, 52% σε όλο το νομό» ανέφερε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Τρικάλων, Βάιος Τάσιος.

Σε άνοδο το επιδημιολογικό φορτίο στα Γρεβενά.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κοζάνη Μάκης Νασιάδης: «ο μέσος όρος των νέων μολύνσεων στην πόλη των Γρεβενών είναι 10 την ημέρα ενώ στο τελευταίο 14ημερο η αύξηση είναι 206%».

Ο Δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης, μίλησε για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε διάσπαρτες ηλικίες από 8 έως 60 ετών που τους ανησυχεί πάρα πολύ. Ακόμα αναφέρθηκε στο ποσοστό εμβολιασμού που είναι κάτω από 55%.

Οι προσπάθειες εντατικοποίησης των εμβολιασμών συνεχίζεται. Τρίτη δόση για όλους προανήγγειλε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης με ανάρτησή του στο facebook επιτέθηκε στον Σωτήρη Τσιόδρα με αφορμή τις χθεσινές του ανακοινώσεις.

Αποστάσεις από την ανάρτηση Πολάκη πήρε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Ο κ. Πολάκης επανήλθε στον αντιεμβολιαστικο οίστρο, αγνοώντας τα επιστημονικά δεδομένα και αποδεικνύοντας ότι είναι ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ για να «χαϊδεύει» το αντιεμβολιαστικο κίνημα».

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Ελπίδα Κουτσογιάννη

www.ertnews.gr

Αγγελική Παπαθανασίου
image}

Αφήστε μια απάντηση