Μπλόκο στην Τουρκία από το Κογκρέσο στην πώληση των F-16 (video)

H Τουρκία πιέζει την Ουάσιγκτον για την πώληση των F-16 αλλά οποιαδήποτε τυχόν αλλαγή πλεύσης από την αμερικανική κυβέρνηση, βρίσκει προσκόμματα στην αρνητική στάση του Κογκρέσου.

Aπό τις ΗΠΑ η Λένα Αργύρη αναφέρει για την ΕΡΤ:  «Στην Ουάσιγκτον έχει ήδη διαμορφωθεί κλίμα κατά της τουρκικής πρότασης για τα Φ16 και στο Κογκρέσο, που έχει και τον τελευταίο λόγο σε οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της ΕΡΤ προετοιμάζεται επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν με την οποία νομοθέτες θα του ζητούν να μην επιτρέψει μια τέτοια συναλλαγή.

Θα τον ενημερώνουν ότι αν προχωρήσει μια οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία η οποία παραμένει σε καθεστώς κυρώσεων τότε το Κογκρέσο θα αναγκαστεί να αναλάβει επιπλέον νομοθετική δράση για την σταματήσει. Πρέπει να σας πω ότι το Κογκρέσο, οι αρμόδιες επιτροπές σε Βουλή και γερουσία δεν έχουν ενημερωθεί επισήμως για το αίτημα της Τουρκίας και αυτή την στιγμή όλες οι διαβουλεύσεις γίνονται σε επίπεδο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Πενταγώνου.

Ξαναλέω όμως ότι τίποτα δεν μπορεί να συμβεί, καμία συμφωνία δεν μπορεί να προχωρήσει, καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί, χωρίς την τελική έγκριση του Κογκρέσου. Όλες αυτές τις πρωτοβουλίες της στηρίζει και μια πολύ ισχυρή συμμαχία οργανώσεων εδώ στην Ουάσιγκτον με επικεφαλής το Ελληνοαμερικάνικο λόμπι.

Κατά τα λοιπά βρισκόμαστε εν αναμονή της άφιξης του Οικουμενικού Πατριάρχη ο οποίος φτάνει το Σάββατο και με αφορμή αυτή την ιστορικής σημασίας επίσκεψη είχαμε και επιστολή από 50 γερουσιαστές προς τον πρόεδρο Μπάιντεν με την οποία τον καλούν να αποδώσει στον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας όλες τις απαιτούμενες τιμές».

Ο Ερντογάν, από την άλλη, υποστηρίζει πως η Τουρκία θα πάρει πίσω το 1,4 δισ. που, όπως λέει, έχει πληρώσει για τα F-35. Και την ίδια ώρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Ελλάδα ότι πυροδοτεί την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη η Αριάνα Φερεντίνου αναφέρει: «Σχεδόν καθημερινές πλέον οι απειλητικές και γεμάτες εκνευρισμό ανακοινώσεις από το ΤΥΠΕΞ. Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του Τανζού Μπιγκίτζ σε δημοσιογραφική ενημέρωση κατηγόρησε ευθέως την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία “ότι κάνουν βήματα για να αυξήσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Θα απαντήσουμε σε αυτές οι προκλήσεις τόσο στο έδαφος όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, απείλησε ο Μπιλγκίτζ και πρόσθεσε:

“Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, εμείς, ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων”.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης και με όλα τα μέτωπα ανοικτά, ο πρόεδρος Ερντογάν επέστρεψε σήμερα από τη Δυτική Αφρική. Ήδη πριν πατήσει το πόδι του στην Τουρκία είχε μιλήσει στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ που παραμένουν σε τεντωμένο σχοινί. Φάνηκε πεπεισμένος ότι η Τουρκία θα πάρει πίσω τα χρήματα που πλήρωσε ως αγοραστής και συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των μαχητικών Φ35, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Ανταποκρίσεις
ΗΠΑ: Λένα Αργύρη
Τουρκία: Αριάνα Φερεντίνου

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση