Σαρωτικό το πέρασμα του «Μπάλλου» – Πλημμύρες, κατολισθήσεις & δεκάδες διασώσεις (video)

Περιοχές στη Βόρεια και τη Δυτική Ελλάδα βρέθηκαν τις τελευταίες ώρες στο επίκεντρο της κακοκαιρίας. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες έπληξαν την κεντρική Μακεδονία ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της πυροσβεστικής στο Όρος Άθως, καθώς δύο περιπατητές έχασαν τον προσανατολισμό τους.

Πολλοί δρόμοι έκλεισαν από κατολισθήσεις και καθιζήσεις και οι κάτοικοι έζησαν στιγμές αγωνίας σε περιοχές στην Ολυμπιάδα και στο Γερακίνι Χαλκιδικής και αλλά και στο Ζαγκλιβέρι στην περιοχή του Λαγκαδά.

Η χώρα τις τελευταίες 3 μέρες βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κακοκαιρίας. Στην Εύβοια ένας 69χρονος βοσκός έχασε την ζωή του, όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Στα Στύρα Ευβοίας αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης οικογένειας Γερμανών τουριστών. Στο συγκλονιστικό βίντεο ένας πυροσβέστης έχει δεθεί με σχοινί και με αυτοθυσία περνάει στην απέναντι πλευρά του ποταμού. Η Πυροσβεστική είχε πάρει κλήση για μια οικογένεια που κινδυνεύει, καθώς είχε αποκλειστεί σε σπίτι με τα νερά να ανεβαίνουν επικίνδυνα. Τα δύο από τα πέντε άτομα είχαν βγει σε ασφαλές σημείο και οι πυροσβέστες διέσωσαν άλλα 3 άτομα ανάμεσά τους και μικρά παιδιά.

Δεκάδες ήταν οι διασώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κέρκυρα ενώ οι ζημιές που σημειώθηκαν είναι τεράστιες.

Δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, αυτοκίνητα κατέληξαν στη θάλασσα, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις με κατοίκους που διασώθηκαν από πλημμυρισμένα σπίτια και οχήματα ενώ επιστρατεύτηκε ακόμα και Super Puma.

Τεράστιες είναι οι καταστροφές σε υποδομές στα Μωραΐτικα. Το λιμάνι έχει καταστραφεί, ενώ οι βάρκες βγήκαν στην στεριά. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ ξενοδοχειακές μονάδες υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές.

Στην Ιθάκη και σε περιοχές του Αγρινίου και του Μεσολογγίου που επλήγησαν από την κακοκαιρία μεταβαίνουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Έντονη ήταν επίσης η βροχόπτωση και σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Άρτα.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Στέλιος Νικητόπουλος, Σταύρος Πανούσης, Φωτεινή Γιολτζίδου, Γιάννης Ανδριώτης, Αθανασία Σταμοπούλου,  Φρόσω Βαρβάρα

www.ertnews.gr

Αγγελική Παπαθανασίου
image}

Αφήστε μια απάντηση