Πόλεις του κόσμου σήμερα και έπειτα από 100 χρόνια – Τι θα συμβεί σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά (video)

Πόλεις χτισμένες εδώ και πολλά χρόνια καλούνται να ανταπεξέλθουν στην κλιματική κρίση. O οργανισμός Climate Central δημιούργησε ένα virtual βίντεο και δείχνει πώς θα είναι οι πόλεις αν ανέβει η θερμοκρασία κατά 3 βαθμούς Κελσίου και ανέβει η στάθμη της θάλασσας. Δυστυχώς οι περισσότερες εμφανίζονται να είναι πλωτές.

«Δυστυχώς δεν αποτελεί επιστημονική φαντασία, αλλά λαμβάνει χώρα εδώ και χρόνια. Αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, θα μας φέρει αντιμέτωπους με μια νέα πραγματικότητα την οποία δεν θέλουμε», δήλωσε ο Γιώργος Παπαβασιλείου, μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπίου.

Σχολιάζοντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ο επιστήμονας επισήμανε ότι η άνοδος της θάλασσας θα πάρει πάρα πολλά χρόνια. Οι επιστήμονες συζητούν ότι αναμένουν σε βάθος 200 ετών να ανέβει η στάθμη της θάλασσας πάνω από 8 μ. Στη συγκεκριμένη μελέτη – όπου εμφανίζονται να πλημμυρίζουν η Θεσσαλονίκη και ο Πειραιάς- οι επιστήμονες, έχουν επιλέξει ένα ενδιάμεσο σενάριο».

Οι υποδομές μας δεν είναι ικανές να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις

Σχολιάζοντας την καταιγίδα «Μπάλλος» και την ποσότητα νερού που έπεσε στην Αττική ανέφερε ότι στους σταθμούς της Αττικής καταγράψανε περισσότερα από 150 χιλιοστά, το οποίο αντιστοιχεί στο 1/3 του ετήσιου υδάτινου όγκου της Αττικής. Γεγονός που συνέβη μέσα σε 7 – 8 ώρες. «Οι υποδομές μας δεν είναι ικανές να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις, ωστόσο είχαμε παρόμοια γεγονότα δυστυχώς με ανθρώπινες απώλειες».

www.ertnews.gr

Γεωργία Παμπουχίδου