Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ποιες περιοχές θα πλήξει τις επόμενες ώρες

Μαίνεται στη χώρα η κακοκαιρία «Μπάλλος», που στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο στην Εύβοια και έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα εξακολουθήσουν έως το βράδυ στο νότιο Ιόνιο, τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, τμήματα της δυτικής και ανατολικής Μακεδονίας και στο βορειοανατολικό Αιγαίο, ενώ στην Αττική αναμένεται σταδιακή ύφεση από το βράδυ της Παρασκευής.

Για το Σάββατο αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές μέχρι το απόγευμα σε Θράκη, Ανατολική Μακεδονία, ΒΑ Αιγαίο και πιθανώς στα Δωδεκάνησα. Λίγες τοπικές βροχές αναμένονται σε βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία. Άνεμοι δυτικοί έως 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα νότια.

Στην Αττική, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες, με σταδιακή βελτίωση από νωρίς το απόγευμα. Άνεμοι έως 6 μποφόρ και θερμοκρασία από 16 έως 22 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη, νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές που θα σταματήσουν από το μεσημέρι. Άνεμοι βορειοι-βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και θερμοκρασία από 10 έως 16 βαθμούς.

Ένας νεκρός και μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία 

Στη Νότια Εύβοια νεκρός εντοπίστηκε από σωστικά συνεργεία εντός κοίτης ρέματος στην περιοχή Τσακαίοι του Δήμου Καρύστου ο 69χρονος κτηνοτρόφος που αγνοείτο από το απόγευμα της Πέμπτης. Παρά τις προσπάθειες των ενισχυμένων επιχειρησιακών δυνάμεων, η επιχείρηση δεν είχε αίσιο τέλος.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Κέρκυρα, όπου έχουν αποκλειστεί χωριά, ενώ στην Κεφαλονιά υπερχείλισε το ποτάμι που διασχίζει το Ληξούρι. Σαρωτική ήταν η επέλαση του «Μπάλλου» και για την Ιθάκη. Η καταρρακτώδης βροχή που έπληξε το νησί μετέτρεψε τους κεντρικούς δρόμους σε ορμητικούς χειμάρρους, ενώ πλημμύρισαν κατοικίες, μαγαζιά και αυτοκίνητα. Οι Αρχές έσπασαν το τοιχίο στην παραλιακή για να εκτονωθεί το νερό στη θάλασσα.

Δύσκολες ώρες για τους σεισμόπληκτους στο Αρκαλοχώρι που επλήγησαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Στον Δήμο Αριστοτέλη στη Χαλκιδική υπερχείλισε το ρέμα που διασχίζει την Ολυμπιάδα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κατοικίες, ενώ υπήρξε επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό 55χρονου.

Προβλήματα και σε πεδινές περιοχές της Ηλείας. Πλημμύρες καταγράφονται στους δήμους Ίλιδας, Πηνειού, Ανδραβίδας, Κυλλήνης και Πύργου.

Κλειστή -λόγω κατολισθήσεων- είναι η επαρχιακή οδός Σχοίνου-Αλεποχωρίου στην Κορινθία.

Στην Καλαμαριά, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως άνοιξε η γη και κατάπιε λεωφορείο. Το όχημα που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά εργαζομένων ήταν σταματημένο για την επιβίβασή τους, όταν ξαφνικά υποχώρησε το έδαφος, βυθίζοντας το μπροστινό μέρος του.

Στην Αττική τα προβλήματα παραμένουν στην παλαιά παραλιακή, στη γέφυρα, στο ύψος του «Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» στο σημείο όπου το αστικό λεωφορείο καλύφθηκε από νερά.

Την παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας προκάλεσαν οι εικόνες που καταγράφηκαν από τα μέσα ενημέρωσης με τους επιβάτες του εγκλωβισμένου από τη βροχή λεωφορείου, κάτω από τη γέφυρα στη λεωφόρο Ποσειδώνος, να περπατούν μέσα στο νερό για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους.

Η κ. Παπαγεωργακοπούλου έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί γιατί πλημμύρισε η γέφυρα και να ληφθούν καταθέσεις για να διαπιστωθεί εάν είχαν παρθεί όλα τα αναγκαία μέτρα και εάν είχαν γίνει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα από τους αρμόδιους φορείς.

Τεράστια είναι τα προβλήματα στον Κολωνό και στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπου πλημμύρισαν δρόμοι, σπίτια και επιχειρήσεις.

Στο Τροκαντερό τερματίζουν προσωρινά τα δρομολόγια του τραμ.

Μόνο την Πέμπτη, η λεκάνη του Κηφισού δέχτηκε 30 εκατ. τόνους νερού, όπως εκτίμησε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι τέτοιας έντασης φαινόμενα θα είναι συχνότερα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση