Οι νέες ταινίες της εβδομάδας – 14 Οκτωβρίου 2021

Δύο ταινίες, δύο βαριά πυροβολικά των block busters, ίσως αποτελέσουν το μπαζούκας που θα εκτοξεύσει τον Bond από την κορυφή του Ελληνικού Box office, ίσως και όχι. Και οι δύο βασισμένες σε best sellers. Ας τις δούμε πιο αναλυτικά.

The Last Duel

Ο Ματ Ντέιμον συνεργάζεται μετά από αρκετό καιρό με τον Μπεν Άφλεκ στην πολυαναμενόμενη ταινία The Last Duel.

14ος αιώνας: Δύο φίλοι θα γίνουν εχθροί, όταν η σύζυγος του ενός θα δεχτεί επίθεση από τον άλλο. Για να υπερασπιστεί λοιπόν την τιμή της συζύγου θα καλέσει τον πρώην φίλο του σε μία μονομαχία που μόνο ο ένας θα μείνει ζωντανός.

Η ταινία βασίζεται στα βιβλία του Eric Jager, The Last Duel: A True Story of Crime, Scandal και Trial by Combat in Medieval France.

Βασισμένο στη σεναριακή δομή του Ρασομόν του Άκιρα Κουροσάουα, με τη ματιά και την αφήγηση του Ρίντλευ Σκοτ, η ταινία είναι όσα υπόσχεται… και κάτι παραπάνω.

Dune

Έρχεται το πολυαναμενόμενο Dune στις μεγάλες οθόνες.

Ο Ντενίς Βιλνέβ, εστιασμένος στα κινηματογραφικά προσχέδια του Αλεχάνδρο Χοδορόφσκι, του πρώτου σκηνοθέτη που αποπειράθηκε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το best seller (του 1965) του Φρανκ Χέρμπερτ, χτίζει το πρώτο κεφάλαιο του σάγκα με αξιοπρέπεια και ενδιαφέρουσα αισθητική.

Όσο για την υπόθεση, κρατάμε ότι μια μελλοντική γενιά των Ατρειδών επιβιώνει σε έναν πλανήτη, όπου η παραγωγή μπαχαρικών αποτελεί κορυφαίας σημασίας οικονομικό και ειρηνευτικό παράγοντα. Η προάσπιση της ειρήνης όμως απαιτεί θυσίες.

Τιμώντας τους λάτρεις του βιβλίου, συμπαρασύροντας στον κόσμο του μέλλοντος τους μη θιασώτες του είδους και χτίζοντας τοπία με υλικά από το χθες και το σήμερα, συνθέτει ένα σύμπαν που έχει όλα τα δομικά υλικά για να σε εντάξει στην αλήθεια του.

Το απότομο τέλος ίσως είναι και το διαβατήριο για τη συνέχεια του, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί το στούντιο, μετά τις πολυεπιτυχημένες πρεμιέρες του στο Φεστιβάλ Βενετίας και Τορόντο.

Η ταινία έκανε την ελληνική της πρεμιέρα στις Νύχτες Πρεμιέρας. Για την ιστορία, η ταινία έχει μεταφερθεί μια φορά στη μεγάλη οθόνη, μια στις μικρές οθόνες σε μορφή τηλεοπτικής μίνι σειράς και μία σε ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο παρουσίαζε το όραμα του Χοδορόφσκυ στην εκδοχή που δεν γυρίστηκε ποτέ.

Collective

Το υποψήφιο για δύο Όσκαρ (διεθνούς ταινίας και καλύτερου ντοκιμαντέρ) Κολεκτίφ, βγαίνει στις μεγάλες οθόνες και σύντομα και σε πλατφόρμα οικιακής θέασης.

Μας μεταφέρει στο 2015, όταν μια πυρκαγιά στο κλαμπ «Collective» στο Βουκουρέστι αφήνει πίσω της 27 νεκρούς και 180 τραυματίες και πολλά ερωτηματικά για τα επόμενα στάδια της υγείας των τραυματισμένων θαμώνων.

Sin Señas Particulares

Η διασταύρωση και το οδοιπορικό δύο περιπλανόμενων, στα Χαρακτηριστικά Γνωρίσματα, γίνεται η βάση μιας ουσιαστικά συγκινητικής και μελοδραματικής ταινίας, που κέρδισε δύο βραβεία στο Φεστιβάλ του Σάντανς και βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Condorito:The Movie

Τέλος, ένα animation για τα παιδιά!

Στο καρτούν από το Περού «Κοντορίτο», κοτόπουλα, ποδόσφαιρο, έρωτες και διαστημικές συναντήσεις θα διασκεδάσουν τους μικρούς μας φίλους.

www.ertnews.gr

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος