Μητέρα παιδιού καταγγέλλει περιστατικό bullying – Τι συμβουλές δίνει στους γονείς ψυχολόγος (video)

«Nα μην πάθει άλλο παιδί αυτό που έπαθε το δικό μου. Η κόρη μου, το 2017, στην Β’ Γυμνασίου δέχθηκε λεκτική και σωματική βία από ένα συμμαθητή της», κατήγγειλε στην ΕΡΤ η μητέρα μιας μαθήτριας που έπεσε θύμα σχολικού εκφοβισμού.

Όπως περιέγραψε στην εκπομπή «Συνδέσεις» μετά το μπούλινγκ που δέχθηκε, άλλαξε η συμπεριφορά της. «Ενώ ήταν ήταν ένα πρόσχαρο παιδί και μαθήτρια του 2020, ξαφνικά άρχισε να έχει μια κατάθλιψη», δήλωσε στην ΕΡΤ, η μητέρα της κοπέλας.

Το 2017 η μαθήτρια Γυμνασίου έπεσε θύμα σχολικού εκφοβισμού και σωματικής βίας από τους συμμαθητές της. Η κοπέλα από τότε έως και σήμερα παρακολουθείται από ψυχίατρο από το σοκ που υπέστη. Η μητέρα της δεν αφήνει το θέμα να ξεχαστεί και πλέον ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή στο Πρωτοδικείο Ξάνθης ζητώντας αποζημίωση από τους υπαίτιους μαθητές αλλά και από τους γονείς τους.

Προσέχουμε τις αλλαγές στην συμπεριφορά του παιδιού

Η Βέρα Αθανασίου, ψυχολόγος – ψυχοθεραπέυτρια, μίλησε στην ΕΡΤ για τις επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού στην ψυχολογία του θύματος.

«Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, όταν το παιδί μας περνάει άσχημα, ο τρόπος για να το επικοινωνήσει είναι αλλαγές στη συμπεριφορά του. Μπορεί να δούμε εσωστρέφεια, κάποια θλίψη, καταθλιπτικά συμπτώματα, αδυναμία να αντλήσει ευχαρίστηση από οτιδήποτε, πτώση στις σχολικές επιδόσεις».

Σύμφωνα με την ειδικό, «δυστυχώς το κομμάτι της βίας και του εκφοβισμού προέρχεται από άτομα τα οποία είναι επίσης αδύναμα. Είναι σημαντικό να περάσουμε το μήνυμα ότι ο θύτης είναι επίσης αδύναμος άνθρωπος. Την επιθετικότητα που έχει εισπράξει την στρέφει σε κάποιον άλλο. Το θύμα νιώθει ότι όλη αυτή η επιθετικότητα του αξίζει για κάποιο λόγο γιατί ο θύτης έχει τη δυνατότητα να χειραγωγεί το θύμα του. Να δείχνει ότι ασκεί έλεγχο επί του θύματος ενώ στην πραγματικότητα μιλάμε για έναν αδύναμο θύτη».

Όπως τόνισε η κ. Αθανασίου, είναι σημαντικό να υπάρχει εκπαίδευση στους εκπαιδευτικούς στα σχολεία και να αναγνωρίζουν τέτοιου είδους καταστάσεις.

 

 

www.ertnews.gr

Γεωργία Παμπουχίδου
image}

Αφήστε μια απάντηση