Α. Κοντολέων πρόεδρος ΕΒΙΚΕΝ για την ενέργεια στο Πρώτο: Ζητάμε δίκαιη και ασφαλή μετάβαση- Το κόστος παραγωγής θα περάσει στα προϊόντα (audio)

«Η ενεργειακή κρίση δεν είναι ελληνική, είναι ευρωπαϊκή και έχει να κάνει με την αδυναμία ανταπόκρισης στην ζήτηση σε φυσικό αέριο,  γιατί δεν επαρκούν τα συμβόλαια που έχουν συνάψει οι ευρωπαϊκές χώρες κατά βάση με την Ρωσία που είναι ο μεγάλος παραγωγός, καθώς μέχρι τώρα, οι ποσότητες που χρειάζονται οι χώρες συμπληρώνονταν και από σχιστολιθικό αέριο από το Κατάρ και τις ΗΠΑ», σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, Αντώνης Κοντολέων.

«Πληρώνουμε το λάθος ότι συνδέσαμε την τιμή του φυσικού αερίου που προμηθευόμαστε με την χρηματιστηριακή τιμή στην Ολλανδία». Η ευρωπαϊκή επιτροπή δεν διασφάλισε το καύσιμο μετάβασης. Χρειάζονται άμεσα, μακροχρόνια συμβόλαια με την Ρωσία, το Κατάρ, την Αμερική, που θα μας εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ενέργεια σε φυσικό αέριο τα επόμενα χρόνια, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ.

Το έλλειμμα στο φυσικό αέριο εκτόξευσε τις τιμές από τα 16€ στην μεγαβατώρα που ήταν τον Ιανουάριο, στα 90€-94€ που είναι αυτές τις ημέρες. Κάτι ανάλογο είχε να συμβεί από την δεκαετία του 1970 με την πετρελαϊκή κρίση, ανέφερε ο κ. Κοντολέων.

Μάλιστα το έλλειμμα θα είναι μόνιμο, εκτιμά ο κ. Κοντολέων. «Δεν θα είναι παροδικό, γιατί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πάρει την απόφαση να προχωρήσουν όλες οι χώρες στην πράσινη μετάβαση μέχρι το 2030, με μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, με αντικατάσταση του φυσικού αερίου με ηλεκτρική ενέργεια που θα αυξήσει την ηλεκτροκίνηση και τους φόρους στις μετακινήσεις, το οποίο σημαίνει πρόσθετες ανάγκες στην ηλεκτρική ενέργεια. Παράλληλα η Ευρώπη δεν εξασφάλισε ικανή τεχνολογία για την αποθήκευση. Αυτά θα έρθουν το 2030 και να δούμε με τι κόστος παραγόμενης ενέργειας».

Επιπλέον, η αγορά δικαιωμάτων των εκπομπών ρύπων για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν ρυπογόνο ενέργεια, είναι σε διπλάσια τιμή σε σχέση με τις αρχές του έτους.

 


Εμείς σαν καταναλωτές ζητάμε μια δίκαιη ασφαλή μετάβαση. Εμείς είμαστε αυτό που λέμε βαριά βιομηχανία, αλλά δεν είμαστε όλοι μεγάλες βιομηχανίες. Έχουμε όμως ένταση ενέργειας, που αποτελεί ένα μέρος του κόστους παραγωγής μας, που κυμαίνεται από 20%-40%», είπε χαρακτηριστικά.

Η κρίση θα χτυπήσει και την βιομηχανία, προειδοποίησε καταλήγοντας ο κ. Κοντολέων και ο μόνος τρόπος για να αντέξει, είναι να περάσει το κόστος αυτό στα προϊόντα της το οποίο θα πάει στον καταναλωτή.

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου

Αφήστε μια απάντηση