Αμυντική συμμαχία σε βάθος πενταετίας: Δέσμευση ΗΠΑ για προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας (video)

Μπήκαν οι τελικές υπογραφές για την πενταετή συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, η οποία επισφραγίζεται από την πολιτική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Με αυτήν, οι ΗΠΑ διακηρύσσουν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

«Πιστεύουμε πως Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί, μπορούν να γίνουν ακόμα ισχυρότερη δύναμη για την ειρήνη, την ευημερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Διότι, θεμελιωδώς, για αυτά μαχόμαστε αμφότεροι» επισήμανε στις δηλώσεις του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Υπογραμμίζετε ότι οι ΗΠΑ, καθώς και η Ελλάδα, είναι σταθερά αποφασισμένες να διαφυλάσσουν και να προστατεύουν αμοιβαία την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας, ενάντια σε ενέργειες που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής αυτής. Στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Ελλάδα αντιμετωπίζει casus belli, απειλή με πόλεμο εάν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, και πρέπει να πω, η Ελλάδα αντιμετωπίζει καθημερινές προκλήσεις», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Την ικανοποίησή του για την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία εξέφρασε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως αποτελεί ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας.

«Η υπογραφή της σφραγίζει την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Και, ταυτόχρονα, αποτελεί ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή μας. Πολύ περισσότερο, καθώς αυτή θα συνοδεύεται και από επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Blinken, με την οποία οι ΗΠΑ διακηρύσσουν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η σαφής ισχυροποίηση των ελληνοαμερικανικών συμμαχικών δεσμών επιβεβαιώθηκε με την υπογραφή της πενταετούς ανανέωσης της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας από τον Νίκο Δένδια και τον Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσινγκτον. Η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ο πλέον σταθεροποιητικός παράγοντας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι δύο πλευρές δεσμεύονται ν’ αντιταχθούν σε οποιαδήποτε επιβουλή έναντι της ασφάλειας τους.

«Επαναλαμβάνεται η σταθερή απόφαση να περιφρουρούνται και να προστατεύονται αμοιβαίως η ασφάλεια, η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα των αντίστοιχων χωρών τους κατά ενεργειών που απειλούν την ειρήνη» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε απόσπασμα της Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ επιλέγουν την Ελλάδα, ως μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες επενδύουν για το μέλλον, ενισχύοντας το γεωπολιτικό και στρατηγικό τους αποτύπωμα, με συμβατική δέσμευση που θα ακολουθηθεί ανεξαρτήτως του ενοίκου του Λευκού Οίκου» αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Εξαιρετικής σημασίας είναι και οι διατυπώσεις που εμπεριέχονται στη συνοδευτική της συμφωνίας επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν, με διπλωματικές πηγές να υπογραμμίζουν τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

«Για πρώτη φορά, οι ΗΠΑ, στην επιστολή Blinken, κάνουν ρητή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν και ζητούν τον πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, καθώς και στην Υφαλοκρηπίδα της», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Αυτή η συμφωνία όπως και η προηγούμενη που υπογράψαμε με την Γαλλία δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε» αποσαφηνίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Η νέα Συμφωνία αντανακλά την κοινή ισχυρή θέληση των δύο Κυβερνήσεων για την αμοιβαία περιφρούρηση και προστασία της ασφάλειας, κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας των χωρών τους έναντι οιασδήποτε απειλής» σημειώνει σχετικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Οι νέες τοποθεσίες στις οποίες θα αναπτυχθούν αμερικανικές δυνάμεις είναι η Αλεξανδρούπολη, ο Βόλος, το Λιτόχωρο και η Σούδα.

Ενισχύεται ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας με την συμφωνια με ΗΠΑ

Η Ελλάδα είναι πια βασικός παράγοντας στην περιοχή και με την σφραγίδα της Ουάσιγκτον μέσω της νέας αμυντικής συμφωνίας η οποία θωρακίζει την χώρα, ενισχύει τον στρατηγικό ρόλο της και προωθεί τα εθνικά συμφέροντά της.

Για την Ουάσιγκτον η συμφωνία αυτή, όπως είπε και ο κ Μπλινκεν, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη για την εγγύηση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα επιβεβαιώνουν και στην πράξη τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδος στην περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου κ της Μέσης Ανατολης και για πρώτη ίσως φορά δεν θεωρούν ότι πρέπει να κρατήσουν ισορροπίες με την Τουρκία, η οποία προφανώς και ενοχλείται από τις εξελίξεις.

Σημαντικότατο για την Ελλάδα, λογίζεται το ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας θωρακίζονται περαιτέρω τόσο μέσω της ρητής αναφοράς στο κείμενο της συμφωνίας αλλά και της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων σε περιοχές «κλειδιά».

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν για πρώτη φορά το casus belli σε συμβατικό κείμενο με την επιβεβαίωση της απόφασης για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας κατά ενεργειών που απειλούν την ειρήνη.

Η Ελλάδα θα αναγνωρίζεται ως περιφερειακός ηγέτης τόσο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής όπου αναλαμβάνει ρόλο σταθεροποιητικού παράγοντα όσο και στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων.

Ο κ. Μπλινκεν θα επιβεβαιώνει την δέσμευση των Ηνωμενων Πολιτειών στην προστασία της κυριαρχίας κ της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας από απειλές η ένοπλη επίθεση (η αναφορά υπάρχει και στην συμφωνία αλλά στην επιστολή επαναλαμβάνεται σε μονομερές πολιτικό κείμενο, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Αθήνα).

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στην δυνατότητα ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων σε ελληνικά νησιά πέραν της Κρήτης. Πρόκειται για μια πολιτικά δεσμευτική κίνηση καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούν να επιχειρούν και να πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ασκήσεις τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στα νησιά κάτι που επιβεβαιώνει, όπως τονίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, την de facto άσκηση πλήρους κυριαρχίας της Ελλάδος στα νησιά.

Για πρώτη φορά δε, θα γίνεται ρητή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην βάση του δικαίου της θάλασσας.

Η αναφορά αυτή, όπως επισημαίνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, είναι πολύ σημαντική καθώς η Αμερική αναγνωρίζει κ ζητεί πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλαδας στην ΑΟΖ και την υφαλοκριπιδα.

Παράγραφος 2 της Συμφωνίας: Εγγυάται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας

Αναφορά σε κυριαρχικά δικαιώματα και το δίκαιο της θάλασσας περιλαμβάνει η επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, επισήμανε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης. Όπως τόνισε, η δεύτερη παράγραφος της συμφωνίας εγγυάται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιτότητα της Ελλάδας. Ως μήνυμα της συμφωνίας λογίζεται η ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας.

Η αντιπολίτευση για την Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

Με επιφυλάξεις για το περιεχόμενο και τους στόχους της υποδέχθηκε η Αντιπολίτευση την υπογραφή της τροποποιημένης Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Δεν εξασφαλίζεται, καμία συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία, εμπλοκή ή δέσμευση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με το γραφείο τύπου το κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να υπογραμμίζει:

«Με την σημερινή υπογραφή του ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που εκχωρεί επ’ αόριστον στρατιωτικές εγκαταστάσεις άλλης χώρας σε ελληνικό έδαφος… Ως αντιστάθμισμα σε αυτές τις σοβαρότατες παραχωρήσεις έχουμε μόνο γενικόλογες αναφορές στο σεβασμό της κυριαρχίας μας».

Το επιχείρημα ότι με την Συμφωνία «θωρακίζεται η ασφάλεια και τα σύνορα της χώρας έναντι της τουρκικής επιθετικότητας» είναι παραπλανητικό καθώς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παζαρεύουν με την Τουρκία για την απόσπασή της από την ρωσική επιρροή, σημειώνει το ΚΚΕ.

«Η κατ’ όνομα “αμυντική” -αλλά στην πραγματικότητα πολύ επιθετική- συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ, συνιστά έναν επικίνδυνο κρίκο εμπλοκής της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή» αναφέρουν από το ΚΚΕ.

«Αδιανόητο» χαρακτηρίζει η Ελληνική Λύση το γεγονός ότι η Συμφωνία «δεσμεύει την Ελλάδα επ’ αόριστον».

«Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να δεσμεύσει τις μελλοντικές κυβερνήσεις σε μία συμφωνία που όπως φαίνεται δεν διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ούτε αναιρεί την τουρκική απειλή πολέμου» αναφέρουν σχετικά από το κόμμα.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος – Λένα Αργύρη – Νίκος Μελέτης

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση