Σήμα κινδύνου από ΕΕ: Κενό 180 δισ. εξαιτίας της πανδημίας θα πλήξει την παροχή δημοσίων αγαθών – υπηρεσιών

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες – Θωμάς Σίδερης 

Για ένα κενό 180 δισεκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας της πανδημίας COVID, το οποίο αναμένεται να πλήξει την παροχή δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών προς τους πολίτες, εκπέμπει σήμα κινδύνου το Περιφερειακό και Τοπικό Βαρόμετρο της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρώπης Απόστολος Τζιτζικώστας εστιάζει στην αποτυχία των εθνικών κυβερνήσεων να συμβουλευτούν τις τοπικές περιφερειακές αρχές στην κατάρτιση επενδυτικών σχεδίων προκειμένου να επανακινηθεί η οικονομία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο στα κράτη-μέλη.

Ενώ διανύουμε ήδη τον δεύτερο χρόνο της πανδημίας, οι ευρωπαϊκές πολιτικές και στρατηγικές αναπροσαρμόζονται διαρκώς στο ρευστό περιβάλλον που δημιουργεί η υγειονομική κρίση.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η Επιτροπή Περιφερειών της Ευρώπης δημιούργησε ένα σημαντικό εργαλείο καταγραφής και είναι η πρώτη φορά που σχηματοποιείται σε τέτοιο βαθμό μια ολοκληρωμένη πρόταση, ενταγμένη σε μία ετήσια έκθεση.

Το Περιφερειακό και Τοπικό Βαρόμετρο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και κρούει με εμφατικό τρόπο τον κώδωνα του κινδύνου. Προειδοποιεί ότι η ανάκαμψη της ΕΕ υπονομεύεται από την αποτυχία των εθνικών πρωτευουσών να συμβουλευτούν πόλεις και περιοχές για σχέδια έκτακτης ανάγκης που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Η προοπτική να μην κατευθυνθούν τα κονδύλια της ΕΕ εκεί που οι πόλεις και οι περιοχές τα έχουν πραγματικά ανάγκη, κινδυνεύει να επιδεινώσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από το χάσμα χρηματοδότησης ύψους 180 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ δαπανών και εσόδων που προκαλείται από την πανδημία COVID-19.

Η δεύτερη ετήσια έκθεση, η οποία περιλαμβάνει μία από τις μεγαλύτερες δημοσκοπήσεις σε επίπεδο ΕΕ για τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις που πραγματοποιήθηκε ποτέ-επισημαίνει επίσης τη διεύρυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ περιφερειών στην ίδια χώρα και σε ολόκληρη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου ενός ψηφιακού χάσματος αγροτικών-αστικών περιοχών.

Πρόκειται για μία δυσμενή κατάσταση που υπονομεύει τις προτεραιότητες της ΕΕ για πράσινη και ψηφιακή οικονομική μετάβαση.

Παρουσιάζοντας το Βαρόμετρο, ο Απόστολος Τζιτζικώστας ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το Περιφερειακό και Τοπικό μας Βαρόμετρο μετρά τον αντίκτυπο της πανδημίας στις περιοχές μας, πόλεις και χωριά, έτσι ώστε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης – ΕΕ, εθνικά, περιφερειακά και τοπικά – να μπορούν να αναλάβουν συγκεκριμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του λαού μας. Πολύ συχνά η Ευρώπη συνδέεται μόνο με τα 27 κράτη μέλη της. Η ΕΕ είναι πολύ πιο πλούσια από αυτό: είναι πάνω από 300 περιφέρειες, 90.000 δήμοι και 1,1 εκατομμύρια εκλεγμένοι περιφερειακοί και τοπικοί πολιτικοί που εκπροσωπούν πάνω από 400 εκατομμύρια ανθρώπους. Το Βαρόμετρό μας προσφέρει μια νέα προοπτική για την κατάσταση της ΕΕ, λαμβάνοντας καλύτερα υπόψη την ποικιλομορφία, την πολυπλοκότητα και τον πλούτο της».

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση