Π.Ο.Υ: Ξεκινά μετά τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων ο εμβολιασμός κατά του Έμπολα στο Κονγκό

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Ξεκίνησε σήμερα στη επαρχία του Βόρειου Κίβου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ο εμβολιασμός κατά του Έμπολα, όπου επιβεβαιώθηκε νέο κρούσμα στις 8 Οκτωβρίου. Άτομα με υψηλό κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων των επαφών του επιβεβαιωμένου κρούσματος, θα λάβουν τις δόσεις του εμβολίου καθώς οι υγειονομικές αρχές προχωρούν σε μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Το επιβεβαιωμένο κρούσμα ήταν ένα δίχρονο αγόρι που πέθανε στις 6 Οκτωβρίου σε τοπική μονάδα υγείας. Ζούσε στην ίδια κοινότητα όπου τρία μέλη της ίδιας οικογένειας πέθαναν τον Σεπτέμβριο μετά από συμπτώματα παρόμοια με τον Έμπολα.

Περίπου 1000 δόσεις του εμβολίου rVSV-ZEBOV Ebola και άλλων ιατρικών προμηθειών μεταφέρθηκαν γιαυτό τον λόγο από την πρωτεύουσα Κινσάσα στην πόλη Γκόμα στο Βόρειο Κίβου και περίπου 200 δόσεις στάλθηκαν στη συνέχεια στην πόλη Μπένι, η οποία βρίσκεται κοντά στην περιοχή υγείας Μπουτσιλί όπου εντοπίστηκε το επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Οι γιατροί που εμβολιάζουν τους πολίτες χρησιμοποιούν την προσέγγιση «εμβολιασμός με δακτύλιο», με εμβολιασμό όλων των πιθανών επαφών που προκύπτουν ύστερα από ιχνηλάτηση. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό διαθέτει περισσότερες από 12.000 δόσεις εμβολίων στην Κινσάσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν είναι απαραίτητο.

«Ο Έμπολα είναι ένας μολυσματικός, θανατηφόρος ιός που μπορεί να εξαπλωθεί επιθετικά και γρήγορα. Αλλά τα εμβόλια μπορούν να δημιουργήσουν ένα τείχος προστασίας γύρω από τα κρούσματα, σταματώντας την αλυσίδα μετάδοσης, αποτρέποντας μια δυνητικά μεγάλη επιδημία και σώζοντας πολλές ζωές», δήλωσε σήμερα στην ενημέρωση των δημοσιογράφων η επικεφαλής του ΠΟΥ Αφρικής Δρ. Ματσιντίσο Μοέτι, σημειώνοντας πως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό πρωτοστατεί στις προσπάθειες να σταματήσει την τελευταία αναζωπύρωση του Έμπολα, βασισμένη στην τεχνογνωσία, διαθέτοντας την κατάλληλη εμπειρία από προηγούμενες εστίες.

Εκτός από την οργάνωση δραστηριοτήτων εμβολιασμού, οι ομάδες αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο και για  την ιχνηλάτηση και τον εντοπισμό των επαφών, την απολύμανση των μολυσμένων χώρων και την ενίσχυση της επιτήρησης και των δοκιμών. Ήδη, περισσότερες από 170 επαφές έχουν εντοπιστεί και παρακολουθούνται για την υγεία τους.

Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε ένας ειδικός στην πρόληψη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης ενημερώνει τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες του ΠΟΥ σχετικά με τον τρόπο πρόληψης κάθε ακατάλληλης και καταχρηστικής συμπεριφοράς, ύστερα από τα ιδιαίτερα δυσάρεστα συμπεράσματα εσωτερικής έρευνας που διέταξέ ο Π.Ο.Υ.  Ο εμπειρογνώμονας θα συνεργαστεί επίσης με τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις για την ευαισθητοποίηση των κοινοτήτων σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση και τον τρόπο αναφοράς της.

www.ertnews.gr

Κώστας Δαβάνης

Αφήστε μια απάντηση