Ηνωμένο Βασίλειο: Ακόμη δύο εταιρίες φυσικού αερίου κατέρρευσαν – Oι επιχειρηματίες συμβουλεύουν τον κόσμο να ψωνίσει εγκαίρως

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Δύο ακόμη εταιρίες εμπορίας φυσικού αερίου κατέρρευσαν ανεβάζοντας τον αριθμό συνολικά σε 14 από τον περασμένο μήνα.

250 χιλιάδες καταναλωτές προστέθηκαν σε αυτούς που ήδη έχασαν τον προμηθευτή τους ανεβάζοντας τον αριθμό στα 2 εκατομμύρια. Ο αρμόδιος εθνικός φορέας Ofgem έχει εγγυηθεί ότι θα περάσουν σε άλλη εταιρία χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις.

Σήμερα επιστρέφει ο Μπόρις Τζόνσον από τις διακοπές του σε μία πιεστική κατάσταση καθώς η κρίση τροφοδοσίας αυξάνει και ο βρετανικός τύπος αντανακλά τις ανησυχίες του κόσμου για τις επερχόμενες αυξήσεις τιμών και τις ελλείψεις σε φυσικό αέριο.

Επιχειρηματίες συμβουλεύουν τους πολίτες να μην αφήσουν τις αγορές για δώρα Χριστουγέννων την τελευταία στιγμή, καθώς αναμένεται να υπάρχουν ελλείψεις στην ποικιλία αγαθών.

Εμπορευματοκιβώτια συσσωρεύονται στα λιμάνια ενώ φορτηγά πλοία βρίσκονται καθηλωμένα ενώ περιμένουν στην ουρά να πάρουν το πράσινο φως για ελλιμενισμό και εκφόρτωση.

Η Mirror σε δημοσίευμα της ισχυρίζεται ότι ένα εκατομμύριο χριστουγεννιάτικα παιχνίδια Elf on the Shelf έχουν κολλήσει στην Κίνα.

Εκπρόσωπος του μεγαλύτερου εμπορικού λιμανιού της χώρας Felixstowe, το οποίο λειτουργεί με μεγάλες καθυστερήσεις, ενημέρωσε ότι η κατάσταση βελτιώνεται και υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χώρος για εμπορευματοκιβώτια εισαγωγής αυτήν την εβδομάδα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τις αρχές Ιουλίου, όταν οι επιπτώσεις της αλυσίδας εφοδιασμού άρχισαν να γίνονται ορατές.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα προβλήματα αλυσίδας εφοδιασμού είναι παγκόσμια, και ότι εργάζεται εντατικά με τη βιομηχανία για να μετριάσει τις επιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

O υπουργός οικονομικών επιβεβαίωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν θα επέμβει να στηρίξει τις εταιρίες με τις αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου. “Δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να χειρίζεται τις τιμές των προϊόντων και τα χρήματα των φορολογούμενων πρέπει να προστατευτούν”, είπε ο Ρίσι Σούνακ από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται.

Ειδικοί του τομέα ενέργειας επιμένουν ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν και ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να προστατευτούν από εκτόξευση των τιμών.

Το ανώτατο όριο τιμών στην Βρετανία αυξήθηκε στις αρχές αυτού του μήνα και αναμένεται να αυξηθεί και πάλι την επόμενη άνοιξη.

Ανώτερη πηγή του κράτους αναφέρει στο περιοδικό New Statesman ότι “υπάρχει μια αίσθηση πανικού γύρω από την κυβέρνηση για τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου – στους χρήστες που καταναλώνουν ενέργεια και το κόστος για τους εγχώριους καταναλωτές. Θα μπορούσε να εξελιχθεί αρκετά άσχημα. Έχουμε ήδη αρκετά προβλήματα εφοδιασμού χωρίς χάλυβα ή χαρτί ή τσιμέντο ή άλλες βιομηχανίες.”

Ο ηγέτης των Εργατικών επισκέπτεται σήμερα την κατασκευαστική χάλυβα Outokumpu Stainless. Ο Κιρ Στάρμερ ασκεί κριτική στον «εφησυχασμό» του Μπόρις Τζόνσον και της κυβέρνησης του για την ενεργειακή κρίση.

Το Sky News αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα δώσει προσωρινές βίζες σε ειδικούς εργαζόμενους για τα σφαγεία αίροντας την προϋπόθεση γνώση αγγλικής γλώσσας, προκειμένου να βοηθήσει τους χοιροτρόφους στην κρίση που αντιμετωπίζουν.

Πηγή φωτο: Ofgem

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος

Αφήστε μια απάντηση