Α. Σπαντιδέας στο Πρώτο: Όλοι πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο-Μέχρι τέλος του έτους το φάρμακο για την covid (audio)

Όλοι πρέπει και μπορούμε να κάνουμε το εμβόλιο κατά της γρίπης είτε σε συνάρτηση είτε ανεξάρτητα από όλα τα εμβόλια που κάνουμε, του κορονοϊού, του πνευμονόκοκκου, συστήνουν οι ειδικοί. Δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για τον συνδυασμό των εμβολίων.

«Ειδικά για τα άτομα που κάνουν την τρίτη δόση του κορονοϊού ή ακόμα και την πρώτη, μπορούν να τα κάνουν σχεδόν ταυτόχρονα», σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου, ο καθηγητής Παθολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας, Αναστάσιος Σπαντιδέας.

Όσο πιο αργά κάνει κανείς το εμβόλιο για την γρίπη, δηλαδή, τέλη Οκτωβρίου έχει κάλυψη για όλη την εποχή της. Ορισμένα άτομα που πάσχουν από χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες και κάνουν νωρίς την πρώτη δόση, μπορεί να χρειαστεί να κάνουν δεύτερη δόση του εμβολίου της γρίπης στις αρχές Φεβρουαρίου, τόνισε ο κ. Σπαντιδέας.

«Πέρσι δεν είδαμε σχεδόν καθόλου γρίπη, αλλά ούτε και κοινά κρυώματα. Φαίνεται ότι τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό δρουν αποτρεπτικά και στην διάδοση και εγκατάσταση της γρίπης», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, ο κ. Σπαντιδέας εκτιμά ότι αν προκύψει κύμα γρίπης θα είναι πάρα πολύ μικρό σε σχέση με το παρελθόν.

Ερωτηθείς εάν είναι σκόπιμο να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο και άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ο κ. Σπαντιδέας είπε χαρακτηριστικά πως ένα προληπτικό μέτρο παραπάνω δεν κάνει κακό, ενώ ένα λιγότερο μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για ένα άτομο. «Έχουμε δει άτομα υγιέστατα που έχουν χάσει την ζωή τους από την γρίπη».


 

Σε σχέση με την πανδημία, ο καθηγητής, ανέφερε πως βρίσκεται προ έγκρισης το φάρμακο, που αν δοθεί έγκαιρα με την εμφάνιση του κορονοϊού, καταπολεμά τον ιό. «Μέχρι το τέλος του χρόνου πιστεύω ότι θα έχει εγκριθεί και θα βρίσκεται στα χέρια μας σαν ένα επιπλέον όπλο τιθάσευσης της πανδημίας. Τα μονοκλωνικά αντισώματα από την άλλη είναι μια πανάκριβη θεραπεία και δύσκολη στην παραγωγή της, γι’ αυτό και δεν θα υπάρξει δυνατότητα κάλυψης όλων των αναγκών».

Όπως ανέφερε, αυτή την στιγμή έχει υπογραφεί σύμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με μια από τις δύο εταιρείες παραγωγής για 200.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων στην Ευρώπη και οι οποίες θα μοιραστούν σε 18-20 χώρες. «Στην Ελλάδα θα αντιστοιχίσουν μερικές χιλιάδες δόσεις και θα υπάρξει ένα έντονο ιατρικό και ηθικό πρόβλημα για το πού θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα φάρμακα που είναι πραγματικά πολύ αποτελεσματικά για τους ανθρώπους που ενδείκνυται η χορήγησή τους», υπογράμμισε ο κ. Σπαντιδέας.

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου
image}

Αφήστε μια απάντηση