Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: Ανανέωση με τις υπογραφές Δένδια – Μπλίνκεν (video)

Ημέρα υπογραφών στην Ουάσιγκτων για την πενταετούς διάρκειας ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ.

Στις τοποθεσίες όπου θα επεκταθεί η αμερικανική παρουσία ξεχωρίζουν η Αλεξανδρούπολη, τόσο λόγω της εγγύτητας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όσο και για τη μελλοντική λειτουργία του λιμανιού της πόλης ως ενεργειακού κόμβου, αλλά και η Σούδα απ’ όπου τα ελληνικά και αμερικανικά πλοία μπορούν τάχιστα να προσεγγίζουν την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών εγκαταστάσεων θα χρηματοδοτηθεί σε βάθος πενταετίας από το Κογκρέσο.

Η Συμφωνία θα συνοδεύεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από πολιτικό κείμενο – επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, με αναφορά στον σεβασμό των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς και στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Άλλωστε αυτό τα θέματα κυριάρχησαν και στις συναντησεις του κ. Δένδια με τον βουλευτή Τζον Σαρμπάνη και τον γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν.

Ιδιαίτερα όμως επισημάνθηκε η δέσμευση της Ελλάδας στο Δ.Δικαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας ,ενώ έγινε αναφορά στην τουρκική παραβατικότητα .

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκεε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιάιρ Λαπίντ .

Στο σημερινό πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών είναι και η συνάντηση με των υπουργό Εξωτερικών των Εμιράτων Σεΐχη Al Nahyan. Υπενθυμίζεται ότι Αθήνα και Άμπου Ντάμπι έχουν υπογράψει συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: Κατερίνα Φρύσσα

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση