Ξενάγηση στους ασύλητους τάφους του Δερβενίου από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχαιολογίας γιορτάζεται κάθε χρόνο, το τρίτο Σάββατο του Οκτωβρίου, με σκοπό την ανάδειξη του έργου των αρχαιολόγων και της συνεισφοράς της αρχαιολογίας στο κοινωνικό σύνολο.

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, το Σάββατο 16 Οκτωβρίου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει ξενάγηση σε μία εμβληματική αρχαιολογική ανακάλυψη:

την εύρεση, το 1962, των ασύλητων τάφων του Δερβενίου, του πρώτου πλούσιου ταφικού συνόλου που αποκαλύφθηκε στη μακεδονική γη. Ένα ανασκαφικό σύνολο ορόσημο στη μελέτη της αρχαίας Μακεδονίας και άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία, και ειδικότερα τα εγκαίνια, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, καθώς αποτέλεσε τον πυρήνα της πρώτης έκθεσής του το 1962.

Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος των ταφικών κτερισμάτων του Δερβενίου παρουσιάζεται στη μόνιμη έκθεση Ο Χρυσός των Μακεδόνων, όπου δεσπόζουν δύο από τα πολυτιμότερα ευρήματα του αρχαίου νεκροταφείου:

  • ο μπρούτζινος κρατήρας, το μεγαλύτερο ανάγλυφο μεταλλικό αγγείο της κλασικής αρχαιότητας, αριστούργημα της μεταλλοτεχνίας του 4ου αι. π.Χ., και
  • ο Πάπυρος, το αρχαιότερο «βιβλίο» της Ευρώπης (340-320 π.Χ.) και η πρώτη ελληνική εισαγωγή στον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της UNESCO (2015).

Και τα δύο αναγνωρίστηκαν ως μοναδικά ήδη από τη στιγμή της ανακάλυψής τους και, έκτοτε, αποτελούν τα εμβληματικά εκθέματα του Μουσείου. Ο δε εντοπισμός και η διάσωση του Παπύρου, συνιστούν σπουδαία επιτεύγματα της ελληνικής αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από αρχαιολόγο του Μουσείου με την επίδειξη του εισιτηρίου εισόδου.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 15:00)

 

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

www.ertnews.gr

Μπέλλα Θεριού