Ακίνητα – Τα 10 κλειδιά της δήλωσης των «ξεχασμένων» τετραγωνικών

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για να ανοίξουν και πάλι οι ηλεκτρονικές πύλες της πλατφόρμας των αδήλωτων τετραγωνικών μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν δεύτερη ευκαιρία να εμφανίσουν στους Δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά ή να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους τα οποία έχουν ήδη δηλώσει στους Δήμους. Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει μέχρι το τέλος του μήνα και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εκκρεμότητες με τους δήμους.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Λίγο πριν από την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

1. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων στους δήμους θα λειτουργήσει στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr.

2. Οσοι υποβάλουν δηλώσεις και αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους στους δήμους, όπως αυτός είναι ήδη δηλωμένος στο Ε9 της Εφορίας θα απαλλαγούν πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προστίμων και προσαυξήσεων (που φθάνουν μέχρι και το 200%) για χρονικές περιόδους πριν από το 2020.

3. Η υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών συνοδεύεται με προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης.

4. Δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.

5. Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο. Επιλέγοντας ακίνητο με αριθμό παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωσή και όσα ακίνητα έχετε στον Δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.

6. Οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμού δηλώνονται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στον δήμο καθώς επιβαρύνονται με ΤΑΠ.

7. Για τα κτίσματα εκτός σχεδίου θα πρέπει να δηλωθεί η πραγματική τους επιφάνεια.

8. Οσοι ιδιοκτήτες κατέχουν βοηθητικούς χώρους σε πολυκατοικίες, όπως υπόγεια γκαράζ ή αποθήκες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστα ρολόγια, έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν και τους χώρους αυτούς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ως ηλεκτροδοτούμενους.

9. Οι πιλοτές δηλώνονται ως ανοιχτά πάρκινγκ, δηλαδή επιφάνεια του ακινήτου αν είναι ιδιωτικές, ενώ δεν δηλώνονται αν είναι κοινόχρηστοι χώροι.

10. Ο λογαριασμός των αδήλωτων τετραγωνικών μπορεί να εξοφληθεί σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας δόσης τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση