Συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις εκπαιδευτικών (video)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί αντιδρώντας στην αξιολόγηση. Νωρίτερα συζητήθηκε η έφεση της ΟΛΜΕ και ΔΟΕ κατά της πρωτόδικης απόφασης για την απεργία -αποχή από την αξιολόγηση, με τους εκπαιδευτικούς να πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από το εφετείο.

Aνάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Την έφεση άσκησε το υπουργείο Παιδείας επί της πρωτόδικης απόφασης, η οποία έκρινε την απεργία-αποχή τους από την αξιολόγηση παράνομη, ζητώντας να κριθεί και καταχρηστική.

Στην ανακοίνωση των ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι: «το ΥΠΑΙΘ, με τις διαδικασίες της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, στοχεύει στη διάλυση του δημόσιου σχολείου. Ειδικότερα, στοχεύει στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, τον ανταγωνισμό μεταξύ τους και τη διαμόρφωση συνθηκών μεταβίβασης αρμοδιοτήτων εκτός του κεντρικού κράτους, που στο βάθος οδηγεί στην απόσυρση του κράτους από την ευθύνη παροχής δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά και καλεί τους εκπαιδευτικούς και το σχολείο να αναζητήσουν χορηγούς και χρηματοδότες».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Στη Βουλή

Όλοι οι αγώνες είναι δίκαιοι ωστόσο πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος και οι δικαστικές αποφάσεις τόνισε η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μάκρη κατά την διάρκεια συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων στη βουλή επισημαίνοντας παράλληλα ότι η αξιολόγηση θα εφαρμοστεί και σε κάθε περίπτωση ούτε κατηγοριοποιεί ούτε εκθέτει ούτε τιμωρεί .

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής και αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας Μερόπη Τζόυφη σημείωσε ότι δεν γίνεται εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και διάλογος μέσα σε αίθουσες δικαστηρίων με τον απεργοκτόνο νόμο Χατζηδάκη και τα γκλοπ της αστυνομίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Tο μόνο μήνυμα που υπάρχει αυτή την στιγμή είναι ότι 6.100 σχολεία έχουν ήδη προχωρήσει στην αξιολόγηση. Οι εκπαιδευτικοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία τους αντιλαμβάνονται την σημασία της σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Τα πολιτικά κόμματα

Δριμεία κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση λέγοντας ότι: «Οι εκπαιδευτικοί με τους αγώνες τους δίνουν σε όλη την κοινωνία μαθήματα Δημοκρατίας και αξιοπρέπειας. Τα τεράστια ποσοστά συμμετοχής, έχουν πανικοβάλει την κυβέρνηση και ενώνουν τη μεγάλη μάζα των εκπαιδευτικών, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Γι αυτό καταφεύγει στην τρομοκρατία, στις δικαστικές απαγορεύσεις και στην αστυνομική βία».

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για διχαστική και αδιέξοδη πολιτική. Τόνισε ότι θα μπορούσε να προχωρήσει στην μεταρρύθμιση σε συνεννόηση με την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά το υπουργείο Παιδείας -όπως είπε-έχει βάλει απέναντι όλους τους μαζικούς χώρους

Ενώνουμε την φωνή μας με τους εκπαιδευτικούς τονίζει σε δήλωσή του ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, λέγοντας ότι με την μεγάλη συμμετοχή τους στην σημερινή απεργία είπαν όχι στα κυβερνητικά σχέδια για ένα σχολείο κοινωνικών διακρίσεων.

«Η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων έχει γίνει ήδη και το Υπουργείο πήρε μηδέν», αναφέρει το ΜέΡΑ 25.

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση