Γαλλία-Έρευνα: Τα εμβόλια μειώνουν κατά 90% τον κίνδυνο νοσηλείας στους άνω των 50 ετών

Ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά 90% σε άτομα άνω των 50 ετών και φαίνεται επίσης αποτελεσματικός κατά της παραλλαγής Δέλτα, σύμφωνα με μεγάλη γαλλική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 22 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, διατρέχουν εννέα φορές μικρότερο κίνδυνο να νοσηλευθούν ή να πεθάνουν από τη νόσο, σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους», εξήγησε ο επιδημιολόγος Μαχμούντ Ζουρέικ, διευθυντής του οργανισμού Epi-Phare, τον οποίο δημιούργησαν η Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλισης (Cnam) και ο Οργανισμός Φαρμάκων (ANSM).

Οι ερευνητές του Epi-Phare συνέκριναν τα στοιχεία 11 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων άνω των 50 ετών με αυτά 11 εκατομμυρίων μη εμβολιασμένων της ίδιας ηλικιακής ομάδας το διάστημα από τις 27 Δεκεμβρίου 2020 (όταν ξεκίνησε η εκστρατεία ανοσοποίησης κατά της Covid-19 στη Γαλλία) ως τις 20 Ιουλίου 2021.

Μετά την 14η ημέρα από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, οι ερευνητές παρατήρησαν «μείωση του κινδύνου νοσηλείας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%».

Αυτό ισχύει για τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer / BioNtech, Moderna και AstraZeneca, καθώς το Janssen δεν χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη.

Αυτή η αποτελεσματικότητα στις σοβαρές μορφές της νόσου «δεν φαίνεται να μειώνεται κατά τη διάρκεια της διαθέσιμης περιόδου παρακολούθησης, η οποία έφτασε τους 5 μήνες».

Στέλεχος Δέλτα

Για να κατανοήσουν τις επιπτώσεις του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού, οι ερευνητές εκτίμησαν τη μείωση του κινδύνου νοσηλείας την περίοδο μετά τις 20 Ιουνίου, όταν το στέλεχος αυτό εξαπλώθηκε ευρέως στη Γαλλία, δηλαδή ένα μήνα πριν την ολοκλήρωση της έρευνας.

Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν, ήταν αντίστοιχα με αυτά των προηγούμενων περιόδων: η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη της νοσηλείας έφτανε το 84% στα άτομα άνω των 75 ετών και το 92% για τους 50 με 74 ετών.

Αυτό καθιστά δυνατή την παροχή «αρχικών στοιχείων», αλλά «η περίοδος αυτή παραμένει πολύ μικρή για να εκτιμηθεί ο πραγματικός αντίκτυπος του εμβολιασμού σε αυτή την παραλλαγή», προειδοποιούν οι ερευνητές, οι οποίοι συνεχίζουν τη μελέτη τους για να μάθουν περισσότερα.

Αυτά τα γαλλικά δεδομένα επιβεβαιώνουν άλλες παρατηρήσεις που έγιναν και σε άλλα μέρη του κόσμου.

ΠΗΓΗ: France24

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη