Φ. Καραβίας (Eurobank) – Στα 8-10 δισ. ευρώ η πιστωτική επέκταση τα επόμενα χρόνια

Αισιόδοξος για την πορεία της πιστωτικής επέκτασης τα επόμενα χρόνια εμφανίστηκε ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας στην ομιλία στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «H Ελλάδα Μετά», εκτιμώντας ότι θα φτάσει τα επόμενα χρόνια στο σύνολο του κλάδου τα 8-10 δισ. ευρώ, καθώς η ζήτηση για δανεισμό αυξάνεται.

Όπως είπε, με την πρόσβασή του στις διεθνείς αγορές, το τραπεζικό σύστημα θα έχει όση ρευστότητα χρειαστεί η οικονομία.

Επιπλέον, σημείωσε πως υπάρχει και η δεξαμενή των καταθέσεων που αυξάνεται κάθε μήνα. «Δεν θα υπάρξει καμία τροχοπέδη στην ανάπτυξη λόγω έλλειψης διαθέσιμων δανειακών πόρων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται ο κλάδος για αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την τραπεζική χρηματοδότηση, υπογράμμισε πως πρόκειται για μύθο.

«Η δουλειά μας είναι να δανείζουμε και ζούμε από τα δάνεια που δίνουμε. Είναι όμως αλήθεια ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν πληρούν τα στοιχειώδη τραπεζικά κριτήρια – που είναι αδύνατον βάσει εποπτικών κανόνων να παρακάμψουμε» υποστήριξε ο κ. Καραβίας.

Τόνισε ότι οι μικρές επιχειρήσεις έχουν δυσμενέστερο προφίλ κινδύνου και χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης και ως εκ τούτου μεγαλύτερη πιθανότητα αθέτησης υποχρεώσεων.

Οι λόγοι της απόρριψης αιτήσεων

Σχετικά με τα αίτια απόρριψης αιτήσεων χρηματοδότησης στην επιχειρηματική πίστη, ανέφερε τα εξής:

– Ενα ποσοστό αφορά δυσμενή διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας (ληξιπροθεσμίες στην αποπληρωμή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων, ύπαρξη οφειλών κτλ)

– Σε κάποιες περιπτώσεις ο πελάτης παρουσιάζει συνεχόμενες ζημιογόνες οικονομικές χρήσεις ή είναι υπερδανεισμένος ή ο κύκλος εργασιών του είναι απαγορευτικός για χρηματοδότηση

– Ένα μικρό ποσοστό των αιτήσεων απορρίπτεται επειδή η προτεινόμενη επένδυση δεν κρίνεται σκόπιμη ή βιώσιμη.

«Οι βιώσιμες ΜΜΕ, όμως, ακόμα κι αυτές που αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσκολίες, έχουν πρόσβαση στα προγράμματα των ευρωπαϊκών οργανισμών» συμπλήρωσε ο κ. Καραβίας.

Πηγή: ΟΤ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση